Izabran novi Upravni odbor Udruženja „Alumni Prve bošnjačke gimnazije“

Udruženje “Alumni Prve bošnjačke gimnazije” je 8. jula 2020. godine održalo svoju redovnu godišnju Skupštinu. Nakon što su prezentovani i usvojeni finansijski i izvještaji o radu Udruženja, Skupština je izglasala novi Upravni odbor sa Edinom Hadžihafizbegovićem kao predsjednikom. Funkcije članova Upravnog odbora će u periodu 2020-2024. obnašati i Lamija Balta, Meliha Kurtagić, Nejra Karaman i Dino Selimović.


Hadžihafizbegović se nakon prve sjednice novoizabranog Upravnog odbora koja je održana 7. septembra u Sarajevu zahvalio prethodnom sazivu Upravnog odbora i istakao njihov veliki doprinos u reaktiviranju rada Udruženja.

– Udruženje Alumni Prve bošnjačke gimnazije simbolizira skupno polje raskošnog intelektualnog potencijala sa kojeg je moguće kreirati nove liderske arhitekture u vremenu koje je ispred nas. U našem mandatu planiramo osnažiti međugeneracijsku komunikaciju i suradnju alumnista Prve bošnjačke gimnazije, kojih danas imamo preko 2.000 širom Bosne i Hercegovine kao i cijelog svijeta. Takva snaga jeste garant razvoja i bogaćenja našega društva na principima plemenitosti duha,  ideji ponositog i postojanog državotvorstva, te našega mota: Natječite se u dobru, kazao je Edin Hadžihafizbegović.

Hadžihafizbegović je najavio i formiranje Savjetodavnog odbora u kojem će biti mjesta za intelektualce i nastavno osoblje koji su od osnivanja škole 1995. godine bili vezani za projekat Prve bošnjačke gimnazije, kao i za sve dosadašnje članove organa Udruženja od 2001. godine.

Udruženje je osnovano 10. januara 2001. godine pod nazivom “Asocijacija bošnjačkih gimnazijalaca” i upisana pod registarskim brojem 439. Knjiga I registra udruženja, a od 2019. godine djeluje pod izmijenjenim nazivom “Alumni Prve bošnjačke gimnazije”. Udruženje je vanstranačka, neprofitna i nepolitička organizacija koja se zalaže za što kvalitetnije i efikasnije obrazovanje učenika i studenata, uz pomaganje i obezbjeđenje kontinuirane potpore radu Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu. Uz jačanje veza Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu i bivših učenika ove Gimnazije, Udruženje radi na jačanju, potpori i promociji pozitivnih društvenih vrijednosti i unapređuje zajedničke duhovne, kulturne i tradicijske vrijednosti, sve kroz umrežavanje sadašnjih i bivših učenika / alumnija Prve bošnjačke gimnazije.

Iz Udruženja je saopćeno da žele jačati imidž Prve bošnjačke gimnazije i da uskoro planiraju pokretanje redovnih druženja i intelektualnih diskusija kako bi javnosti predstavili najuspješnije alumniste i učenike Prve bošnjačke gimnazije, istovremeno adresirajući različite teme i probleme s kojima se naše društvo suočava.

– Obrazovanje je ključni segment napretka svakog društva, tako da ćemo u narednom periodu nastaviti sa projektom pripremne nastave za polaganje eksterne mature, za koji je prethodnih godina postojala velika zainteresovanost učenika i roditelja, odala je Lamija Balta, podpredsjednica Udruženja i članica novoizabranog Upravnog odbora.

Udruženje će nastaviti rad na izradi i ažuriranju registra svih učenika – alumnista Prve bošnjačke gimnazije, te su i ovim putem pozvali sve učenike Prve bošnjačke gimnazije da se registruju putem online platforme dostupne na adresi: https://alumni.pbg.ba.

Prva bošnjačka gimnazija u Sarajevu osnovana je ratne 1995. godine u opkoljenom Sarajevu i ove godine obilježava svoju 25. obljetnicu.