Instagram uveo nove opcije za roditelje u svrhu zaštite djece

Instagram se prošle godine suočio s oštrim kritikama zbog nedostatka funkcija dizajniranih za zaštitu djece.


Foto: Envato
Foto: Školski.ba / Envato

Kompanija Meta je saopćila da je Instagram, društvena mreža u njenom vlasništvu, uveo nove siturnosne alate nemijenjene roditeljima u svrhu zaštite djece.

Roditelji, regulatori i zakonodavci su dugo pozivali na povećanje tinejdžera na Instagramu gdje profil može napraviti svaka osoba starija od 13 godina.

Meta je sada uvela Famili Center, centralizirani hub sigurnosnih alata koje roditelji mogu koristiti za kontrolu onoga što njihova djeca mogu vidjeti na Instagramu, ali i na drugim platformama u vlasništvu pomenute kompanije.

Novi alati za nadzor omogućavaju roditeljima i starateljima ključnu transparentnost i uvid u navike mladih korisnika Instagrama. Alati će pomoći roditeljima da prate koliko vremena dijete provodi koristeći aplikaciju, bit će informisani o profilima koje su djeca zapratila nedavno i onima koji su zapratili djecu, a dobit će i notofikacije o svakom profilu koji djeca projave, prenosi Klix.ba.

Alati su već dostupni na Instagramu za korisnike iz SAD-a, a u narednim mjesecima će im moći pristupiti i korisnici širom svijeta.

Meta opisuje nove alate kao “prvi korak u dugom putovanju”, ali nije objašnjeno zašto je bilo potrebno ovoliko vremena da se poduzmu prve mjere u zaštiti tinejdžera.

Trenutno mladi korisnici Instagrama trebaju omogućiti sigurnosne alate na svojim profilima. Instagram planira uvesti nove mogućnosti kontrole, uključujući način da roditelji ograniče vrijeme korištenja aplikacije na određene sate.

Instagram se prošle godine suočio s oštrim kritikama zbog nedostatka funkcija dizajniranih za zaštitu djece.