Hota-Muminović: Uspješno otpočeo proces eksterne mature u osnovnim školama

"Svi zadaci koji će učenicima biti na polaganju su iz kataloga, a zbog svih izazova u pandemiji, smanjili smo složenost zadataka."


Foto: Vlada KS

Povodom početka eksterne mature za učenike devetih razreda osnovnih škola na području Kantona Sarajevo, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović posjetila je jutros Osnovnu školu “Hilmi ef. Šarić” u Tarčinu.

Tom prilikom izrazila je zadovoljstvo što je ovaj proces u Kantonu Sarajevo otpočeo uspješno.

 – Zadovoljstvo mi je što vidim da proces eksterne mature teče u planiranim okvirima. Školske i Kantonalna maturalna komisija su spremne i za ovogodišnju eksternu maturu. Svi zadaci koji će učenicima biti na polaganju su iz kataloga, a zbog svih izazova u pandemiji, smanjili smo složenost zadataka. Mislimo da je ovaj period u kojem su učenici vježbali da, takoreći, zaokruže gradivo ipak prijao njihovom znanju, te da će sigurniji ući u novi obrazovni ciklus u srednju školu, navela je ministrica Hota-Muminović.

Kako je objasnila ministrica, učenici danas polažu testove iz bosanskog i engleskog jezika, a ispiti iz matematike predviđeni su za sutra.

 – Malo smo repozicionirali bodove i njihov omjer u eksternoj maturi ove godine. Ranije je učenik mogao osvojiti maksimalno stotinu bodova, sada smo ostavili stotinu bodova kao maksimum, ali smo dali manji značaj bodovima sa eksterne mature i povećali značaj bodova općeg uspjeha. To je bila naša mjera kojom pokazujemo da veći značaj dajemo kontinuiranom ocjenjivanju i smanjujemo kod djece pritisak koji mogu imati kod polaganja eksterne mature. Ranije je eksterna matura nosila maksimalno 30 bodova, sada je to 24 boda maksimalno. Opći uspjeh je ranije bio 40 bodova, sada je 52, izjavila je ministrica.

Dodala je da ova generacija ima oko 4.000 učenika, a tačan broj njih koji su pristupili maturi i uspješnost bit će poznati nakon sumiranja rezultata.

Ministrica Hota-Muminović je navela da će prvi upisni rok u srednje škole biti naredne sedmice, da će konkurs biti raspisan u utorak, 21. juna i da će trajati sedam dana.

Drugi konkursni rok počet će 30. juna, a trajat će do 4. jula. Kao i pretodnih godina, proces će biti on-line, kroz EMIS sistem.