Grickanje noktiju kod djece: Evo kako se riješiti ove ružne navike

Grickanje noktiju (onihofagija) česta je navika u djetinjstvu, a pročitajte savjete kojima se može iskorijeniti.


Grickanje noktiju kod djece ili onihofagija uobičajena je navika iz djetinjstva s kojom se mnogi bore. Kažnjavanje ili sramoćenje djeteta nije dobro ni u ovom slučaju. Ako vaše dijete grize nokte, evo što možete učiniti da ga zaustavite i suzbijete ovu ružnu i štetnu naviku.

Ako roditelji primijete grickanje noktiju kod djece, trebalo bi da preusmjere njihovu pažnju grickalicama, igračkama ili zanimljivim aktivnostima. Stariju djecu treba ohrabriti da razgovaraju o ovoj navici i osmisle načine kako je savladati. Privremeno nošenje rukavica ili upotreba loptice za stres neka su od rješenja za grickanje noktiju.

Grickanje noktiju kod djece

Grickanje noktiju uključuje žvakanje ploče nokta, kutikule i mekog tkiva oko noktiju, piše Mamaklik.com.

Za većinu roditelja grickanje noktiju nalazi se na vrhu liste “loših navika”, poput grickanja nosa, sisanja palca, škrganja zubima ili čupanja kose ili svih onih ponavljajućih aktivnosti koje su usko povezane s ublažavanjem stresa.

Uz to, ova aktivnost može rezultirati infekcijama tkiva i drugim komplikacijama,

Ali u većini slučajeva grickanje noktiju nije ozbiljan problem. Gotovo polovina djece između 10 i 18 godina u jednom trenutku grize nokte.

Navika obično započinje nakon 3. ili 4. godine, dostiže vrhunac u pubertetu, a učestalost se polako smanjuje oko 18. godine. Statistički gledano, grizenje noktiju javlja se kod 20-33 posto djece i 45 posto tinejdžera.

Zašto djeca grizu nokte

Navika gristi nokte pomalo je mistična. U stvari, to je još uvijek neriješeni problem u medicini. Postoji nekoliko teorija zašto djeca grizu nokte.

Neki od razloga grickanja noktiju kod djece su:

    • Prenos navike sisanja palca iz ranog djetinjstva
    • Stidljivost
    • Rast zuba
    • Stres i anksioznost
    • Dosada i neaktivnost
    • Usamljenost
    • Kopiranje navika od članova porodice ili školskih drugova.

U studiji koja je obuhvatila 40 učenika koji su imali problema s noktima, utvrđeno je da su dva glavna uzroka ove navike dosada i frustracija zbog teških školskih obaveza. Ispitani učenici nisu grizli nokte kada su bili društveno aktivni.

Grickanje noktiju kod djece: Kako spriječiti dijete da se bavi ovim “sportom”?

Nažalost, ne postoji jednostavan lijek koji će vašu djecu odmah spriječiti da grizu nokte. U stvari, to je jedna od onih navika koje je teško prekinuti. Ipak, postoji nekoliko testiranih metoda koje su se pokazale uspješnima, naravno uz velike doze ljubavi i strpljenja.

1. Ne kažnjavajte djecu ako grizu nokte, angažujte ih

Nemojte kažnjavati, kritikovati ili sramotiti svoje dijete. Moglo bi samo potaknuti i pogoršati ovu lošu naviku. Umjesto toga, razgovarajte sa djetetom i pomozite mu da shvati zašto grize nokte.

Pomoći djetetu da prepozna pokretač ovog ponašanja i da bude aktivno uključeno u cijelu priču prvi su koraci na dugom putu do rješavanja ovog problema.

Ako je dijete dovoljno staro da razumije sve što mu kažete, motivišite ga da prekine s ovom navikom ukazujući mu na nedostatke noktiju koje grizu, njihov ružan izgled i socijalno neodobravanje ove navike.

2. Utvrdite uzrok grickanja noktiju

Ova navika vrlo lako može biti dječji mehanizam za suočavanje sa stresom u školi.

Da li je navika nova? Je li povezano s bilo kojim drugim pokretačima, poput gladi ili dosade? Što prije pronađete uzrok, brže ćete riješiti problem.

Razgovarajte sa vaspitačima ili učiteljima vašeg djeteta kako biste saznali mogući uzrok ili obrazac ponašanja.

3. Odvucite pažnju maloj djeci ako svakodnevno grickaju nokte

Mališani se lako mogu odvići od grickanja noktiju, tako što ćete da im angažujete prstiće i zubiće recimo štapićima od mrkve ili nekom sličnom zdravom grickalicom. U ovom slučaju dobro su se pokazale i zabavne igračke ili aktivnosti u kojima dijete uživa, zaboravljajući na grickanje noktiju.

4. Naučite stariju djecu kako sebi da pomognu

Starija djeca često su svjesna svoje ružne navike i vrlo su nesretna kada je u pitanju izgled njihovih noktiju, pa stoga i sama žele savladati ovaj porok.

Kao preventivnu mjeru predložite privremeno nošenje rukavica ili korišćenje loptice za stres koju možete dobiti u bilo kojoj apoteci. Starija djeca ili tinejdžeri rado će nositi lak s gorkim ukusom kako bi izbjegli grickanje.

5. Trening zamjene navike

Tehnike ukidanja navika (HRT) postupak je liječenja koji se najčešće koristi kao dio kognitivne bihevioralne terapije za liječenje problematičnih ponavljajućih ponašanja, poput grickanja noktiju.

Ova metoda može raditi za stariju djecu koja razumiju zašto je vježbaju i koja prepoznaju što je to što pokreće njihove epizode grickanja noktiju.

Jedna od tehnika je da dijete svjesno drži ruke uspravno dolje i stisnutih šaka u trenutku kada ima potrebu za grickanjem. Dodirivanje tvrde površine noktima je još jedna tehnika.

Važni ljudi u djetetovom životu moraju biti svjesni ove metode kako bi mu mogli pomoći kada je potrebno.

Utvrđeno je da je HRT prilično uspješan u liječenju različitih problematičnih ponavljajućih ponašanja.

6. Vođenje evidencije

Kad je dijete motivirano da si pomogne, potaknite ga da vodi evidenciju. Djeca u dobi od 8 ili više godina mogu pisati o onome što se dogodilo prije potrebe da grizu nokte, kao i o učestalosti bavljenja ovom navikom ruža.

Znanje da li grizu nokte dok gledaju televiziju ili pišu zadatak koji im je bio težak, moglo bi pomoći djetetu da stekne kontrolu nad ovom navikom.

Postavljanje ciljeva bio bi sljedeći korak, a za njihovo postizanje dogovorite neku vrstu nagrade.

7. Pohvalite i ojačajte volju

Ovo je vjerovatno najbolji način da se djeca odviknu gristi nokte, čak i ako rezultati dolaze vrlo sporo. Ako se vaša tinejdžerka uspjela držati podalje od noktiju, čak i na kratko, pohvalite njen trud i nagradite je manikirom u kozmetičkom salonu.

Slično uradite i sa manjom djecom. Uhvatite trenutak kada nemaju prste u ustima, a zatim jednostavno opišite i pohvalite ono što rade rukama.