Grad u Njemačkoj zabranio meso u vrtićima i osnovnim školama

Stručnjaci kažu da je važno da roditelji shvate da djeca imaju drugačije prehrambene potrebe od odraslih.


Foto: Školski.ba / Envato
Foto: Školski.ba / Envato

Djeca vrtića i osnovnih škola u Freiburgu u Njemačkoj više neće jesti špagete bolonjez i odreske. Umjesto toga, svi će dobiti isključivo vegansku hranu.

Odluku o zabrani mesa u vrtićima i školama donijelo je lokalno vijeće Freiburga u listopadu prošle godine. Većina političara Zelene ljevice glasala je za zabranu mesa jer je, kako su ustanovili, prehrana bez mesa zdravija.

Djeca se sada moraju prilagoditi novoj ishrani jer vrtići i osnovne škole imaju samo standardni vegetarijanski jelovnik.

Kako prenose lokalni mediji, odluka je izazvala brojne kritike roditelja koji se pitaju koliko je bezmesna prehrana dobra za rast i razvoj djece.

Stručnjaci kažu da je važno da roditelji shvate da djeca imaju drugačije prehrambene potrebe od odraslih.

Djeca vegetarijanci i vegani ponekad imaju niže razine vitamina B12 (koji održava zdravu krv i živčane stanice osobe), kalcija (koji gradi i održava jake kosti), vitamina D (koji pomaže tijelu da apsorbira kalcij), željeza (koji čini hemoglobin i mioglobin) i cink (koji podupire imunološki sustav i potreban je tijelu za stvaranje proteina i DNK).

Međutim, nijedan od ovih nutrijenata nije specifičan za meso ili životinjske proizvode. Vitamin B12 može se pronaći u jajima, mliječnim proizvodima i proizvodima obogaćenim vitaminom B12, poput sojinog mlijeka ili prehrambenog kvasca.

U grahu se može pronaći kalcij i željezo. Vitamin D se može pronaći u jajima i hrani obogaćenoj vitaminom D (uključujući žitarice, sok od naranče i sojino mlijeko). Cink se nalazi u tofuu, mahunarkama i orašastim plodovima, prenosi Klix.ba.

Pedijatrica Jennifer Trachtenberg smatra da pravilna vegetarijanska i veganska prehrana može zadovoljiti sve potrebe djeteta, ali pod jednim uvjetom:

 – Treba dobro promisliti i nadzirati ga pedijatar ili diplomirani dijetetičar, kaže liječnica.