Grad u BiH: Djeca nemaju prijevoz do škole, roditelji očajni

Iz lokalne zajednice čekaju da se riješi problem sa procedurama i to sve preko leđa učenika.


Foto: ŠKOLSKI.ba / Envato
Foto: ŠKOLSKI.ba / Envato

Iako je počela nova školska godina, svi učenici u Jablanici i dalje nisu na nastavi, potvrđeno je za N1 kako su nam kazali i roditelji i tamošnji načelnik Damir Šabanović.

Aldin Zukić, jedan od roditelja iz Jablanice za N1 je kazao da sva djeca nisu u klupama i da njegovo dijete ima problem sa prijevozom.

 – Ja sam ovu stariju dovezao u školu. Ona je srednja škola i morao sam kasniti na posao da bi nju dovezao, kazao je za N1 Zukić.

Djeca izvan centralnog dijela Jablanice nemaju riješen prijevoz do škole i to je problem koji traje skoro pet godina, objasnio je načelnik Šabanović.

 – Danas od 280 učenika njih 44-46 nije došlo. Oni su u vazduhu praktično. Problem je u javnim nabavkama i radi se o opstrukcijama tri firme kako se taj proces ne bi mogao okončati odnosno čak i poništiti i pokrenuti novi, objasnio je za N1 Šabanović.

Ranije su u općinskoj administraciji problem rješavali tako što je roditeljima na račun bilo uplaćivano za prijevoz učenika pa su roditelji taj novac dala prevozniku.

 – Sada je taj prevoznik odustao i on više ne želi da vozi, naveo je Šabanović.

Roditelji se trenutno samoorganizuju kako znaju i umiju, dok iz lokalne zajednice čekaju da se riješi problem sa procedurama i to sve preko leđa učenika.