Forto: Nulti prioritet je osigurati širokopojasni internet u svim školama u BiH

Naglasio je da je BiH u značajnom zaostatku za zemljama Evropske unije kada je riječ o procesu digitalizacije i digitalne transformacije.


Happy teacher assisting schoolgirl in using laptop during computer class in the classroom.
Foto: Školski.ba / Envato

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto obratio se na ministarskom sastanku “Digitalna transformacija u regiji zapadnog Balkana” koji se održava pod okriljem Bledskog strateškog foruma.

On je rekao da BiH ima kapacitete da napravi bum u digitalnoj transformaciji u godinama koje su pred nama.

Naglasio je da je BiH u značajnom zaostatku za zemljama Evropske unije kada je riječ o procesu digitalizacije i digitalne transformacije.

 – Istovremeno imamo osnova biti optimisti jer je IT industrija trenutno jedna od najbrže rastućih u BiH, a to je ujedno i najveći kapital naše zemlje koji treba biti iskorišten te zajedničkim djelovanjem dovesti do digitalne transformacije u interesu svih građana, rekao je Forto.

Usvajanje strateških dokumenata kao što je Strategija širokopojasnog pristupa internetu, usklađivanje zakonodavstva o elektronskom potpisu u BiH sa EU direktivama, pristupanje evropskim projektima digitalizacije kao što je Digital Europe, samo su dio aktivnosti na kojima Ministarstvo intenzivno radi i koje će ishoditi značajna sredstva EU kao i ulaganja u digitalnu infrastrukturu, piše Klix.ba.

To je preduslov digitalne transformacije i pokretanja e-servisa koji će mnoge procese učiniti jednostavnijim ali i finansijski povoljnijim za naše građane.

 – Nulti prioritet je osigurati širokopojasni internet u svim školama u BiH, jer to je kao izgradnja autoceste budućnosti, zaključio je Forto.