EU dodijelila IT opremu za četiri škole u Vogošći

Učenici su pokazali veliku zainteresiranost za uključivanje u volonterske inicijative i projekte, posebno jer su sami mogli kreirati, osmisliti i davati svoje ideje za poboljšanje zajednice u kojoj žive.


U sali Općine Vogošća, organizovana je dodjela multifunkcionalne IT opreme i volonterskih potvrda za učenike četiri osnovne škole sa područja općine Vogošća koje su učestvovale u projektu “Volontiranje je cool!” u 2023. godini, koji provodi Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA), a čiji je glavni donator i partner Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Učenici i učenice su posvetili 100.000 volonterskih sati svojim lokalnim zajednicama jačajući pritom socijalne vještine koje se u savremenom svijetu često zaboravljaju, kao što su solidarnost, tolerancija, empatija i osjećaj pripadnosti zajednici. Ceremoniji svečane dodjele nagrada i potvrda za učenike prisustvovali su brojni volonteri, nastavnici i gosti. Prisutnima se, između ostalih, obratio načelnik općine Vogošća gospodin Migdad Hasanović koji je pohvalio učenike i njihov doprinos zajednici.

Učenici su pokazali veliku zainteresiranost za uključivanje u volonterske inicijative i projekte, posebno jer su sami mogli kreirati, osmisliti i davati svoje ideje za poboljšanje zajednice u kojoj žive.

– U vremenu u kojem živimo nedostaje empatije i mogućnosti da upoznamo druge i drugačije. Zahvaljujući projektu „Volontiranje je cool!“ upoznala sam mnogo prijatelja i naučila da moje malo drugima znači mnogo, kazala je Lamija Đozo iz OŠ “Mirsad Prnjavorac“.

Uključivanje učenika osnovnih škola u volonterske aktivnosti primjerenih njihovoj dobi izvrstan je način da djeca budu aktivni učesnici pozitivnih promjena u svojim zajednicama. Učenici su se iskazali na poljima ekologije, humanitarnog rada, organizacije bazara, volontiranja u svojim školama i drugim udruženjima i ustanovama, pružanja pomoći školskim drugarima, te održavanja predavanja o značaju volonterizma. Vrijednom multifunkcionalnom tehničkom opremom nagrađeno je 50 škola koje su tokom cijele godine učestvovale u volonterskim aktivnostima.  Podrška je omogućena u okviru projekta „EU za lokalne zajednice“ koji finansira Evropska unija, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u saradnji sa partnerskom organizacijom HELP

– Ured EU u BiH obezbijedio je vrijedne nagrade za svih 50 škola koje su učestvovale u projektu, a danas smo imali priliku uručiti nagrade koju su za škole općine Vogošća osvojili vrijedni volonteri. Također, volonteri su za svoj angažman dobili i posebne volonterske potvrde koje će im biti od koristi prilikom apliciranja za stipendiju ili dalje školovanje, naglasio je Zafir Šišić, direktor CROA-e.

Nakon dodjele nagrada i potvrda o volontiranju vogošćanskim školama, tokom mjeseca februara i marta bit će organizovana dodjela i za ostale škole učesnice projekta „Volontiranje je cool!“.

Prijatelji projekta u 2023. godini bili su i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Federalni zavod za zapošljavnje, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Fondacija za bibliotečku djelatnost Sarajevo i Služba za zapošljavanje BPK Goražde, a veliku podršku pružila su i resorna ministarstva obrazovanja iz pet bh. kantona u kojima se realizuje projekat, a koji su svojim saglasnostima dali priliku da se ove aktivnosti implementiraju.