Elektronske cigarete sve više koriste učenici

Mladi to shvataju kao trend, a ljekari upozoravaju na njihovu štetnost.


Foto: Školski.ba / Envato

Maloljetnici u RS-u sve češće koriste elektronske cigarete, koje su im nadohvat ruke. U Federaciji BiH istraživanje iz 2019. godine pokazuje da 11 odsto učenika uzrasta od 13 do 15 godina koristi tzv,, vejp”. U RS nema ovih podataka.

Elektronske cigarete poslednjih godina glavna su tema među osnovcima, a posebno srednjoškolcima. Koriste ih u parkovima, na odmoru. Zbog jednostavne upotrebe i raznovrsnih slatkih aroma mnogo su privlačnije od cigara. Za mlade one su samo trend, a ne opasnost.

Mnogo učenika preskače užinu radi kupovine vejpa. Jer samo se vidi na velikom odmoru dođu uzeti kao grupa od desetak ljudi kaže učenik jedne srednje škole u RS, piše RTVBN.

Mladi to shvataju kao trend, a ljekari upozoravaju na njihovu štetnost.

 – Sve te zamjene koje se rade doprinose nastavku štetnog djelovanja na, svakog pojedinca. I da mnogi ne shvataju da u bilo kom periodu života kad ostave cigarete doprinose mnogo svom zdravlju, kaže
Goran Birčaković, doktor u Domu zdravlja Zvornik.

Iako ljekari upozoravaju na štetne posledice, zakonska regulativa u RS ih ne vidi kao problem.

Za razliku od duvana ili alkohola maloljetna lica ih mogu kupiti u bilo kojoj trgovini. Laka dostupnost ih čini još privlačnijim.

Prema poslednjem istraživanju rađenom u FBiH elektronske cigarete konzumira oko 11 odsto učenika uzrasta od 13 do 15 godina. Podaci iz RS-a nisu dostupni.

Ni Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture RS ne zna koliko mladih koristi elektronske cigarete.

Ona kaže da nema informacije sa terena od strane rukovodstva škole da je to u masovnoj upotrebi.

 – O tome jeste bilo priče i svakako razmatraćemo to sa ministarstvom zdravlja može li to da se izmjeri, u kom obimu se koristi, koji učenici koriste. Preduzećemo sve što je u našoj moći, a to zavisi i od onih koji prodaju, kaže Stojičić.

O ovoj temi direktori osnovnih i srednjih škola u Zvorniku, koje smo kontaktirali, nisu htjeli pričati.

Iako do ministra prosvjete i kulture RS iz škola ne stiže informacija o korišćenju elektronskih cigareta, učenici kažu da nastavnici znaju za ovaj problem i pokušali su djeci skrenuti pažnju na njihovu štetnost.

 – Jesu, ali mislim da su i oni primjetili da se ništa više ne može uraditi. Da je malo i kasno pa su pokušali reći da to nije u redu. Da to nije dobro za konzumirati, kaže učenik.

Postavlja se pitanje šta sve rukovodstva škola prećutkuju resornom ministarstvu. Dok jedni prećutkuju, a zakon ne kaže drugačije republičkom inspektoratu vezane su ruke.

U saopštenju navode da u RS-u, prema važećim zakonima, nisu propisani kriterijumi za ove vrste proizvoda, a koji bi mogli biti predmet inspekcijske kontrole.

Tako je sve prepušteno na savjest trgovcima, a zarada je izgleda ipak prioritet.