Eldin je jedini učenik koji do škole putuje 20 kilometara

Svakodnevno ovaj 12-godišnjak mora proći više od 20 kilometara da bi stigao do škole, a slova je naučio u kolibi bez struje.


Foto: Klix
Foto: Klix

Selo Božinovići kod Grepka ima samo jednog školarca, dječaka Eldina Gutu. Svakodnevno ovaj 12-godišnjak mora proći više od 20 kilometara da bi stigao do škole u Ustikolini.

Dio vremena prođe mu u putu do kuće koja se nalazi na obroncima Jahorine, na 1.226 metara nadmorske visine, a ostatak u pomoći roditeljima i školskim obavezama.

Do kuće Guta dolazi se asfaltnim, pa onda makadamskim i na kraju lošim šumskim putem.

Težak put do učionice i nazad

Ne znam šta ćemo ako krene snijeg. Ovim putem neće se moći proći, a to znači da Eldin neće moći u školu. Nije jednostavno, dijete ustaje u pola šest ujutro, pa u Jabuci čeka kombi pola sata, pa u Ustikolini pola sata ili sat da počne škola, ali puste ga uvijek unutra da se ne smrzne. I tako nazad, opet do Jabuke, pa sa komšijom koji ga prevozi stiže kući oko pola četiri, uvijek ga čekamo pred kućom, priča Zenid.

Eldinovi roditelji Zenid i Adila nisu zaposleni. Bave se poljoprivredom i tako su stekli osnovne uslove za život i Eldinovo školovanje. Od početka je bilo teško i za njih i za Eldina, ali nisu odustajali.

Slova naučio u kolibi bez struje

Dječak koji će 10. novembra napuniti 12 godina je i prva slova naučio u kolibi bez struje, u vrijeme kada njegovi roditelji, povratnici, nisu imali adekvatan smještaj, struju ni vodu. Danas su ponosni na činjenicu da je Eldin odličan učenik bez obzira na teške uslove školovanja.

Sada imam društvo, nova djeca i nova okolina pa da se malo naviknem, ali najviše volim ići u školu, kaže Eldin.

Ipak, kad zimski uslovi to ne dozvoljavaju, jer u Božinovićima snijeg zna pasti do metar, Eldin je prinuđen ostati kod kuće, u selu bez internata i drugara.

Telekom mi je dao tablet, a iz škole mi puste 700 megabajta dnevno internet i tako mi šalju zadaće, kaže dječak.

Škola i učenje su mu izazov i šansa. Bez skupih laptopa i društvenih mreža vrijeme provodi u prirodi i sa ljubimcima, dvojicom pasa. Voli knjige, a ovih dana je dobio na poklon jednu od najdražih “Sunčani razred”, čiji je autor Slavko Klisura piše Klix.