Ekskurzija u Hrvatskoj pretvorena u pakao: Mladića tukli jer je tamnoput, maturantice tvrde da su drogirane

U članku Kronen Zeitunga ne navodi se je li išta od toga prijavljeno policiji.


Screenshot: Krone/Youtube
Screenshot: Krone/Youtube

Austrijski tabloid Kronen Zeitung (popularno nazivan Krone) objavio je članak u kojem se iznose optužbe o seksualnom uznemiravanju i silovanju maturantica na poluotoku Lanterna u Istri. Krone se poziva na svjedočanstva objavljena na internetu te piše da se sve to događalo na eventu X-Jam 2021, koji je od 26. juna do 9. jula održan kod Poreča.

Tek što je matura prošla, maturanti ‘testirani’ i lockdownom krenuli su prema jugu. No, za neke se dugo očekivani odmor iz snova u Hrvatskoj pretvorio u noćnu moru. Govori se da su djevojke bile drogirane, pa čak i silovane, piše Krone u svom članku.

Horor ispovijesti na internetu

Pozivaju se na 18-godišnjeg austrijskog mladića Bastiana K., koji je tokom svojeg partijanja na X-Jamu čuo glasine da zaštitari drogiraju djevojke kako bi ih silovali.

Na Instagramu i Snapchatu je pokrenuo apel u kojem je htio provjeriti te glasine, te su mu se onda sa svojim horor-pričama javile brojne djevojke iz Austrije i Njemačke, navodi austrijski portal.

Mnoge su mi mlade djevojke napisale da su traumatizirane i da ne znaju s kime razgovarati o tome, rekao je za Krone Bastian K.

Organizatori se ograđuju od takve vrste zločina

Austrijski list je o svemu pitao i organizatore X-Jama, koji su odgovorili da su im poznate optužbe na račun zaštitara iz Hrvatske i Austrije, koji su radili na X-Jamu, ali i da optužbe nisu potvrđene. Organizatori tvrde da se provodi stroga istraga u saradnji s poslodavcima zaštitara te da su optuženi zaštitari udaljeni s poluotoka Lanterna, koji je pretvoren u veliki party za maturante, piše Index.hr.

Tim X-Jama nalazi se na licu mjesta non-stop i također nadgleda rad vanjskog zaštitarskog osoblja. Postoji opsežan i detaljan sigurnosni koncept za ovo matursko putovanje. Oko 300 zaposlenika na X-Jamu brine se za dobrobit i sigurnost gostiju. Od svog osnivanja X-Jam je primio 150.000 gostiju i nije bilo pritužbi. Iz današnje perspektive mogu se isključiti silovanja i davanje droga za silovanja, za što se optužuje službenike osiguranja, naveli su iz X-Jama u odgovoru za Krone.

Der Standard piše i o rasističkim ispadima

O ovome je članak objavio i austrijski dnevni list Der Standard, većinom se pozivajući na Krone.

Ali, svoju su vijest nadopunili tvrdnjama austrijskih maturanata s društvenih mreža, u kojima se tvrdi da su zaštitari izudarali jednog mladića jer je bio tamnoput, što tumače kao rasizam. Također, Der Standard anonimno prenosi tvrdnju jedne maturantice s interneta, u kojoj ona piše da je jedan zaštitar pratio do hotelske sebe i da je legao u njezin krevet.

Držao me je čvrsto i stavio mi je ruku u gaćice, navodi maturantica.