Ekonomska olimpijada: Pet najboljih učenika predstavljat će BiH u Grčkoj

Ekonomska olimpijada je međunarodno takmičenje koje se već četvrtu godinu održava u Bosni i Hercegovini.


Radi se o takmičenju iz ekonomskog i finansijskog znanja i namijenjeno je učenicima srednjih škola u dobi od 14 do 20 godina.

Projekat je orginalno pokrenut u Češkoj, a vremenom se proširio na brojne države, uključujući i BiH u kojoj je takmičenje prvi put održano 2021. godine.

– Jedinstvenost ovog takmičenja jeste da je namjenjeno za sve srednjoškolce, nebitno odakle dolaze. Učenici na ovaj način imaju priliku da se upoznaju sa svim oblastima, od mikroekonomije, makroekonomije, javnih politika, historije ekonomije, Evropske unije i ono što je najbitnije, a to su finansije. Kroz sve to prolazimo sa vrhunskim predavačima sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kazala je za vijesti.ba Aida Hasanagić, izvršna direktorica udruženja “Liberalni forum”

Ekonomska olimpijada se sastoji od dva nivoa takmičenja, tačnije o školskog i finalnog kruga. U okviru školskog kruga učenici prate predavanja koje su dostupna i online za učenike iz drugih Kantona.

– Nakon mjesec i po dana imaju online testiranje gdje će pokazati svoje znanje. 30 najboljih prelazi u finale i od tih 30 biramo 5 najboljih koji će ove godine predstavljati Bosnu i Hercegovinu u Grčkoj, tačnije u gradu Olimp, priča Aida.