Edukacija o genocidu: Sarajevski srednjoškolci otputovali u Srebrenicu

Ova inicijativa ima za cilj educirati i osvijestiti učenike o genocidu.


Foto: Vlada KS

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović jutros je ispratila prvu grupu sarajevskih srednjoškolaca koji su otputovali u Potočare, u okviru programa “Njegovanje kulture sjećanja”. Ova inicijativa ima za cilj educirati i osvijestiti učenike o genocidu, s posebnim fokusom na događaje koji su prethodili padu zaštićene UN-ove zone Srebrenica i Žepa.

U okviru ovog projekta, učenici drugih razreda srednjih škola će imati priliku posjetiti Memorijalni centar Srebrenica-Potočari. Svaka srednja škola će pružiti podršku svojim učenicima tokom ovog putovanja, osiguravajući prisustvo nastavnika historije, koji će biti vodiči i mentori učenicima tokom posjete Memorijalnom centru.

Nastavnici historije su preuzeli odgovornost za pripremu učenika na adekvatan način. Tokom puta prema Potočarima, nastavnici će prenositi historijske činjenice koje se odnose na agresiju na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Program “Njegovanje kulture sjećanja” finansiran je iz budžeta Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Prva grupa učenika, koja je otputovala u Srebrenicu, je iz Gimnazije Obala, Srednje medicinske škole Sarajevo, Srednje škole primjenjenih umjetnosti i Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo.

Ovaj program se realizira kroz 12 posjeta kojima će biti obuhvaćeni svi učenici drugog razreda srednjih škola.

 – Projekt predstavlja važan korak u obrazovanju mladih i očuvanju sjećanja na ključne događaje iz nedavne prošlosti Bosne i Hercegovine. Kroz ovaj posjet Srebrenici, svjedočit ćete razmjerima genocida koji se dogodio 1995. godine. Vratite se osnaženi, s mišlju i vjerom da genocid ne smije više nikome da se dogodi. Ključ uspjeha je u učenju iz naše prošlosti, u vašoj snazi, u vašem doprinosu izgradnji jakog društva bez korupcije i drugih pošasti, te u marljivom obavljanju vaših obaveza, poručila je učenicima ministrica Hota-Muminović.