Dženan Midžić prvi iz fizike u državi: Kroz takmičenja sam zavolio nauku

Midžić se sprema za olimpijadu zajedno s još četvero kolega iz BiH.


Foto: Avaz

Bišćanin Dženan Midžić na nedavno završenom državnom takmičenju iz fizike osvojio je prvo mjesto i sprema se za olimpijadu zajedno s još četvero kolega iz Bosne i Hercegovine. Midžić se već niz godina takmičio na različitim takmičenjima iz fizike, gdje je imao odlične rezultate, kao što je zlato na Balkanskoj, bronza na Evropskoj i pohvala na Međunarodnoj olimpijadi.

Jaka konkurencija

– Ovo posljednje takmičenje i ovaj rezultat su mi posebno dragi jer se radi o mom posljednjem srednjoškolskom takmičenju iz fizike što se tiče BiH. Posljednje dvije godine na državnom sam bio četvrti, tako da mogu reći da sam veoma sretan i osjećam olakšanje jer, i uz cjelogodišnje pripreme, konkurencija je uvijek jaka i neizvjesno je ko će proći u ekipu za međunarodna takmičenja, rekao je Midžić, piše Avaz.

Ljubav prema nauci kod Dženana se javila još u osnovnoj školi, kada je krenuo s takmičenjima, prvo iz matematike, a poslije i iz fizike, hemije i informatike.

– Kroz takmičenja sam zavolio nauku općenito. Tako sam 2021. godine odlučio organizirati online Malu školu fizike za učenike osnovnih škola i bio sam iznenađen velikim brojem učesnika iz svih gradova USK. Moram spomenuti i kampove koje organizira Društvo fizičara u FBiH na koje sam redovno išao, gdje sam upoznao puno vršnjaka s kojima se i danas družim. Ti su mi kampovi pružili uvid u to šta je fizika zapravo i koliko je zanimljiva. Tako se probudila želja za učenjem i zainteresiranost kod mene, rekao je Midžić.

Dvije olimpijade

Ovaj odličan plasman na državnom takmičenju Dženanu je omogućio da bude dio bh. tima na dvije olimpijade, zajedno s još nekoliko učenika. Evropska olimpijada održava se polovinom juna u Hanoveru u Njemačkoj, a Međunarodna u drugoj polovini jula u Tokiju u Japanu.

– Iako je takmičenje u fokusu i želio bih osvojiti neku od medalja, radujem se druženju i upoznavanju s takmičarima iz cijelog svijeta, kao i obilasku gradova domaćina, što je i svojevrsna nagrada. Pripremam se tokom cijele godine, ali je pred takmičenje to intenzivnije jer nas tad pripremaju i bivši olimpijci, a iako je za prognoze možda još rano, optimističan sam i volio bih da se vratimo sa što više medalja, dodao je Midžić.

Upoznavanje vršnjaka

Ovaj vrijedni Bišćanin, kako ističe, ekipu iz BiH već dobro poznaje i često su u kontaktu.

– Nadam se da ću se upoznati i povezati sa što više vršnjaka iz drugih zemalja, što je i jedan od ciljeva organizatora. Radujem se što ću se vidjeti i s kolegama koje sam imao priliku upoznati na ranijim takmičenjima, jer je sve ovo izostalo tokom pandemije, kad su takmičenja uglavnom bila organizirana online.

Izbor fakulteta

– Kao maturant, u procesu sam izbora fakulteta i mjesta gdje ću studirati. Odlučio sam se za fiziku, jer bih se u budućnosti volio baviti istraživačkim radom u ovoj oblasti i dati svoj doprinos u njenom razvoju. U osnovnoj i srednjoj školi imao sam veliku podršku nastavnika i profesora, roditelja, ali i prijatelja, rekao nam je Midžić.