Duško Dugouško izazov: Dragi roditelji, je li vam dobro?

Znate li šta je #bugsbunnychallenge?


Znate li šta je Bugs Bunny? Lik crtanog filma Duško Dugouško. Ma ne, to je za ove matore Duško Dugouško. Znate li šta je Bugs Bunny danas, sad?

Ako imate tinejdžera, omladinca, tiktokera u kući, pitajte ga da vam objasni, pokaže… Aaa, neće da vam kaže?

Evo ja ću da vam kažem kako je propao Duško Dugouško, a s njim i ja i vi, i naša djeca zajedno, piše Ljiljana Španić za Detinjarije.

Život je izazov. Svaki dan je izazov. Što bi prosječan omladinac rekao – challenge. E sad, neko vrlo kreativan i nadasve inteligentan, je spojio Duška Dugouška i izazov i dobio #bugsbunychallenge. Njemu u čast i pjesmu je smislio.

I taj neko je izazvao naše djevojčice, kćerke, da legnu na stomak, stopalima naprave zečije uši na glavi, i da bi zec ispao pravi zeko peko, visoko izbace oskudno odjeveno meko tkivo u obliku dve polulopte koje pokrivaju posteriorne i laterarne površine karlice. Ništa vam nije jasno?

Vjerujte, ni meni nije bilo, ali da vam uprostim – vidjela sam mnogo maloljetnih gluteusa (zadnjica) “naših” kćerki na internetu.

Tik Tok, Youtube, Instagram vrve od #bugsbunny i golih zadnjica naše djece. Obična djeca, ne javne ličnosti, ne tamo neke pjevačice i pjevaljke, ona obična djeca što svaki dan idu u školu, lijepo se ponašaju, kažu “Dobar dan“, mahnu na ulici, ali na Tik Toku mašu zadnjicama. Zeko peko!

Dragi moji saborci po roditeljstvu, je l’ vam dobro? Razumijem ja i kriza, i nema posla, i kasni plata, i radite prekovremeno… Sve je meni to jasno, ali gdje su vam kćerke? Čemu ste ih naučili? Je li to ta rodna ravnopravnost, taj feminizam, taj 8. mart? Jesmo li sad konačo slobodne, mi žene, djevojke, djevojčice? Je li sve što smo naučile stalo u to – moje tijelo radim s njim šta hoću!

Plašim se da ste pogrešno razumjeli, i samim tim pogrešno prenijeli svojim mezimicama. Nije vrhunac ženske slobode mlatiti dupetom pred kamerom. Daleko bilo! Ja razumijem, stid i sram su davno isfurana tema, to više nije moderno. Danas se još po neka baba na obroncima Golije ponekad nečeg postidi. Mi, žene 21. vijeka, mi smo bestidne i besramne. Sve razumijem, ali, molim vas, hajmo ispočetka…

Ako je na ovom svijetu ostala, ijedna normalna djevojčica, djevojka, želim da joj kažem sljedeće:

  1. Dijete, ti si mnogo više od svog tijela. I ne daj da ono bude jedino što imaš da pokažeš.
  2. Tvoja vrijednost je u tvojoj empatiji, pročitanim stranicama, jezicima koje govoriš, a ne u volumenu gluteusa.
  3. Tvoje tijelo je samo tvoje, i ne zaslužuje svako da ga dobije, ni virtuelno ni fizički.
  4. Ne stapaj se u masi, ni pod koju cijenu. Tvoja cijena je mnogostruko uvećana ako si posebna, jedinstvena.
  5. STID i SRAM su ispravne emocije i sve dok ih poznaješ znači da si čovjek. Svjesno možeš da razgraničiš ispravno od neispravnog.
  6. Vulgarnost nikad nije iskreno privlačna, ona samo zadovoljava instant požudu.
  7. Poštovanje privlači poštovanje, kreni od sebe same.
  8. I nikad nemoj da budeš zec!