Draga djevojčice, vrijediš mnogo više od brojke na vagi, od odjeće koju nosiš i od ocjena u knjižici

Međunarodni dan djevojčica obilježava se 11. oktobra.


Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Povodom Međunarodnog dana djevojčica koji se obilježava 11. oktobra prenosimo vam predivno pismo upućeno svim djevojčicama svijeta.

“Draga djevojčice,

jednom kada dođeš na svijet, čeka te prava pustolovina otkrivanja okoline i same sebe. Uputit ćeš se na put traženja svoga mjesta pod suncem. Neću ti lagati – taj će put biti pun uspona i padova, smijeha i suza, izdaja, razočaranja i gubitaka, ali i predivnih stvari koje kao mala nisi mogla ni zamisliti.

Kako budeš rasla, sve ćeš se više pitati ko si i zašto je svijet takav kakav jest. Postavljat ćeš pitanja o tome zašto je trava zelena, zašto je nebo plavo, kako spavaju žirafe, kako ribe mogu imati otvorene oči u vodi i mnoga druga kojima ćeš zabavljati svoju okolinu.

Međutim, primijetit ćeš i da se ne ponašaju svi uvijek jednako prema djevojčicama i dječacima. Možda će ti kupovati samo lutke i plastične kuhinje. Možda će te odijevati u ružičaste boje, stavljati ti špangice i mašne, govoriti ti da uvijek moraš biti pristojna. Možda će ti govoriti da je vrlo važno kako se ponašaš u javnosti. Možda će ti reći da se ne smiješ igrati u blatu, dirati autiće, penjati se na drveće niti ganjati kukce i žabe. Nemoj ih slušati.

Možda ćeš odrastati u porodici prepunoj ljubavi u kojoj će svaki dan biti obasipan smijehom. Roditelji će ti pokazivati koliko si bila željena i učinit će sve da budeš sretna. Međutim, možda ćeš morati svjedočiti svađama i građenju života ispočetka negdje daleko. Ko zna, možda ćeš imati dvije mame ili dva tate. I to je sasvim u redu. Voljet će te više nego što možeš zamisliti.

Učit ćeš o prijateljstvima i ljubavi. Upoznat ćeš svoju prvu najbolju prijateljicu (ili prijatelja) s kojom ćeš razmjenjivati sličice, pisati zadaće i raditi velike planove za budućnost. I znaj da si tada prava sretnica.

Međutim, možda ćeš ponekad biti usamljena, sjediti sama u razredu dok se drugi zabavljaju tokom školskog odmora. Pitat ćeš se što nije u redu s tobom. Možda ćeš plakati u svojoj sobi i držati sve u sebi. Možda će te zadirkivati zbog aparatića za zube, dioptrijskih naočala ili odjeće. Možda ćeš trpjeti nasilje. Nemoj! Znaš zašto?

Zato što si predivna. Jedinstvena si. Snažnija si nego što misliš. Vrijediš. Zaslužuješ ljubav. Voljena si. Nikada nisi „previše za podnijeti“. Uvijek si dovoljna. Vrijediš više nego što to možeš zamisliti.

Vrijediš mnogo više od brojke na vagi, od odjeće koju nosiš, od ocjena u knjižici, od lažnih prijateljstava, od one poruke koju ti je simpatija jednom poslala i rekla da ne želi ništa s tobom. Nikada, baš nikada nemoj dopustiti da te uvjere u suprotno.

Što budeš starija, to ćeš više upoznavati ljudske odnose i učiti i o prvim ljubavima. Možda ćeš se susresti s muškarcima koji te neće znati cijeniti i možda će te iskoristiti. I znaš što? To samo govori o njima, ne o tebi. Makni se od njih jer te ne zaslužuju.

No jednom će naići i onaj pravi koji će s užitkom s tobom dijeliti kućanske poslove, držati te za ruku u javnosti, ponosno pričati o tebi svojim roditeljima i prijateljima. Doći će neko ko ti neće samo govoriti da je tek s tobom spoznao što je to ljubav nego će ti to pokazivati svakim danom, svakom svojom gestom, a ne samo riječima.

Doći će neko ko će poželjeti odreći se svega samo da bude s tobom, ko će svoje dane godišnjeg odmora provoditi baš s tobom, ko će ti držati kosu kada ti bude pozlilo i ko će te prihvaćati i u onim danima kada se budeš osjećala loše. Doći će neko ko će te zagrliti kada ti bude najgore, onaj neko čiji će samo jedan pogled odagnati sve loše što ti se dogodilo u tom danu.

No i bez njega ti si potpuna. Nemoj plakati i pitati se gdje je. Nemoj se prepuštati pritiscima okoline koji će ti govoriti da ti je vrijeme za udaju i dijete. I bez partnera i djeteta ti si cjelovito biće.

Znaš li koliko si kreativna? Znaš li što sve možeš ostvariti ako u to uložiš dovoljno truda? Za to ti čak i ne trebaju sve petice iz đačke knjižice ili indeksa. Treba ti samo upornost, hrabrost, predani rad i volja.

Možeš postati liječnica koja će otkriti nove načine liječenja. Možeš postati pravnica koja će spašavati nevine ljude, učiteljica koje će oblikovati mlade umove, pilotkinja koja će se vinuti u visine, sportašica koja će osvajati medalje na Olimpijskim igrama, građevinarka, vozačica ili književnica koja će pisati knjige koje će mijenjati ljudske živote.

Možeš studirati na najboljim sveučilištima i dobiti stipendije za njih, ma koliko je god maleno selo ili grad u kojem si rođena. Možeš otići na doktorat u bilo koji kutak svijeta. Možeš osvojiti Nobelovu nagradu.

Možeš putovati svijetom, i to sama. Možeš sama kupiti svoj dom i opremiti ga sitnicama koje voliš. Sama možeš promijeniti gumu na automobilu, obojiti zidove i sastaviti uređaje. Za sve to ne treba ti „muška ruka“. Budeš li imala tu sreću da prava ljubav i prava prijateljstva uđu u tvoj život, objeručke ih prigrli. I ne puštaj. Dopusti im da s tobom koračaju kroz život.

No nikada nikome nemoj dopustiti da te uvjeri u to da si sama manje vrijedna. Nisi. Baš si onakva kakva trebaš biti.

U svijetu postoji samo jedna TI. Niko drugi nije poput tebe.  Iskoristi sve svoje talente i budi sve što si ikada sanjala. Nema toga što ne možeš postići. Na ovom si svijetu s nekim razlogom. Otkrij ga i budi svoja. Draga moja djevojčice, budi neustrašiva!”