Donijela medalju sa Svjetskog kupa: Premijer Uk i ministar Magoda upriličili prijem za mladu karatistkinju Ednu Bašagić

Edna Bašagić je prva koja je donijela ovakav rezultat u KS,


Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar kulture i sporta Kenan Magoda upriličili su prijem za Ednu Bašagić (11), viceprvakinju sa Svjetskog karate kupa, koji je ove godine održan u Poreču. U Edninoj pratnji bili su njeni treneri Nermin Potur i Teodora Perić.

Edna Bašagić je prva koja je donijela ovakav rezultat u KS, a uzimajući u obzir da je ovo njen prvi nastup na Svjetskom kupu, te da je od prvoplasirane imala razliku od 0,1 bod, ovaj uspjeh smatra se izuzetno značajnim.

Kako istaknuto tokom razgovora, Kanton Sarajevo će nastaviti sistemski podržavati sve inkubatore talenata iz oblasti sporta, ali i svih drugih kategorijama u kojima se naši mladi takmiče.

Podsjećamo, mlada bosanskohercegovgačka karatašica Edna Bašagić osvojila je srebrenu medalju na turniru Svjetskog kupa do 12 godina u katama u Poreču.

Takmičarka karate kluba „Respect“ iz Sarajeva u finalnoj borbi poražena je od predstavnice Slovenije Anđele Miljatović, dok je iza sebe ostavila vršnjakinje iz Kanade i Francuske.

Edna Bašagić i trenerica Teodora Perić su ostvarile historijski uspjeh za Bosnu i Hercegovinu osvojivši srebrenu medalju na jednom od najjačih svjetskih karate takmičenja. Ujedno je ovo i prva medalja sa Svjetskog kupa iz Poreča u katama za Kanton Sarajevo. Kuriozitet predstavlja činjenica da nikada do sada niti jedan takmičarka u dječijem uzrastu u disciplini kate iz Kantona Sarajevo nije osvojio medalju na najprestižnijem takmičenju Svjetske karate federacije, saopšteno je iz karate kluba „Respect“.