Dodik najavio nove mjere u školama: Testiranje na drogu i oduzimanje mobitela

Kaže da će veoma brzo uvesti zabranu nošenja telefona u škole.


Foto: Envato
Foto: ŠKOLSKI.ba / Envato

 – U narednom periodu nastojaćemo da realizujemo niz mjera koje će pomoći u bezbjednosti maloljetnika u školama, rekao je predsjednik RS-a Milorad Dodik, na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice Vlade povodom jučerašnje tragedije u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”.

 – Vaspitati dijete nije samo stvar škole. Škola ga usmjerava, obrazuje. Olako smo prihvatili vrijednosti koje dolaze sa Zapada, a te vrijednosti ne odražavaju naše društvo u cjelini. Naše mjere daju rezultate i one su dobre, ali ne do kraja, istako je Dodik.

Kaže da će veoma brzo uvesti zabranu nošenja telefona u škole.

 – Nema tu ljutnje roditelja, ili bilo koga. Prosvjetni radnici rade težak posao i mi ih moramo podržati. Oni moraju biti veoma cijenjeni u društvu. Autoritet nastavnika, učitelja moramo da vratimo na nivo drugog roditelja. Najveći uspjeh svakog roditelja jeste kada iza sebe ostavi cijenjenog člana društva, a ne delinkventa, naveo je Dodik.

Kako on navodi, na vanrednoj sjednici razgovarano je o narednim koracima, da bi mogući tragičan događaj spriječili na našoj teritoriji.

 – Povodom nažalost, ovog događaja, razgovarali smo šta možemo učiniti, to je dodatno obezbjeđenje školskih objekata. Mi smo razvili sistem kontrole u okviru obrazovnih institucija. Јednako tako, u narednih godinu dana svaka škola koja nema ogradu, biće ograđena, ističe Dodik.

Kaže, nove mjere će uskoro biti uvedene. Također, naveo je kako moraju učiniti sve da vrate dostojanstvo prosvjetnim radnicima.

 – Uvest ćemo redovno i vanredno testiranje djece na eventualno uzimanje opojnih droga i donijeti rigorozne mjere za one koje uzimaju kako bi se usmjerili na pravi put, rekao je Dodik.

Premijer RS Radovan Višković kazao je kako će pripadnici MUP-a RS i u narednim danima pojačati prisustvo kod škola. Također, sjednice ovog tipa održavat će se svaka tri mjeseca, piše N1.

 – Iz zakona treba izbaciti sve što prosvjetnim radnicima umanjuje obrazovnu funkciju i što ih stavlja u podređeni položaj u pogledu discipline prema onom što djeca čine u školama. Autoritet nastavnika i učitelja moramo vratiti na nivo drugog roditelja ili roditelja ako pravi roditelj zakaže, rekao je Dodik.

Pozvao je roditelje da više prate svoju djecu, pogotovo na društvenim mrežama i ograniče pristup.