Djevojčica Ema koja želi postati astrofizičarka ušla u finale za vrijednu stipendiju

Ema Donev ušla je u finale kao kandidat s najviše glasova.


Foto: Slobodna Dalmacija

Ema Donev, 14-godišnjakinja iz Ivanić Grada i mlada nada svjetske znanosti, ušla je u finale izbora za nagradu Breakthrough Junior Challenge. Riječ je o godišnjem takmičenju koje potiče kreativno razmišljanje o znanosti na kojemu se natječu srednjoškolci od 13 do 18 godina, a čiji pobjednik osvaja stipendiju za željeni fakultet u iznosu od 250.000 dolara.

Jedan od zadataka na takmičenju bio je i prijaviti video u kojem objašnjavaju teorijski koncept iz područja znanosti, fizike ili matematike. Ema, s kojom je Telegram prošle sedmice razgovarao, u svojem kreativnom videu kojim konkurira na takmičenju objašnjava entropiju.

Takmičilo se preko 2400 kandidata iz cijelog svijeta, a u polufinale je ušlo 30 radova odabranih od strane stručnog žirija, uključujući i Emin.

U finale su pak ušli oni koji su prikupili najviše lajkova na objavljene videe i na Facebooku i na YouTubeu. Ema Donev ušla je u finale kao kandidat s najviše glasova. Njezin video je na Facebooku prikupio preko 98.000 lajkova, a na YouTubeu preko 73.000.