Dječiji sajam: Bliži se početak najvećeg regionalnog događaja za mališane i roditelje

Javna ustanova "Djeca Sarajeva“ će 70 godina postojanja ove institucije obilježiti na najvećem regionalnom događaju za mališane i roditelje, Dječijem sajmu u Sarajevu.


Dječiji sajam će se drugi put održati u glavnom bh. gradu od 6. do 8. novembra u dvorani “Mirza Delibašić”, a centralna proslava jubileja JU Djeca Sarajeva zakazana je za subotu, 7. novembra na festivalskoj pozornici Dječijeg sajma.

JU Djeca Sarajeva i Dječiji sajam udružili su snage već u prvom izdanju sarajevskog sajma, na obostrano, ali prije svega na zadovoljstvo mališana i njihovih roditelja, kada je sajam posjetilo više od 27.000 posjetilaca.

Uz brojne radionice, izlagače, zdrave proizvode, popuste i poklone, sajam je najpoznatiji po svojoj festivalskoj pozornici na kojoj nastupi više od hiljadu djevojčica i dječaka vrtićkog uzrasta, predstavljajući svoj talenat i umijeća, te sve ono na čemu tokom godine vrijedno rade sa svojim odgajateljima.

S obzirom na to da Dječiji sajam već 10 godina ima misiju ukazivanja na zdrav i pravilan rast i razvoj djeteta od najranije dobi, te da okuplja veliki broj posjetilaca, on je idealna platforma da ukaže na važnost JU Djeca Sarajeva, ali i probleme s kojima se ova institucija susreće, te hronologiju rada koja datira još iz davne 1945, kada je otvoren prvi vrtić “Čika Jova Zmaj“ u ul. Svetozara Markovića 32.

Danas, 70 godina poslije, JU Djeca Sarajeva na području Kantona Sarajevo broji 29 vrtića, sa više od 5.000 djece jasličkog, vrtićkog i predškolskog uzrasta i najavljuje skoro otvaranje 30. vrtića, u Lužanima na Ilidži.

(Fena/klix.ba)