Dječiji biseri: Pogledajte šta mališani kažu o suncu

Pametni i domišljati odgovori mališana nam često vrate osmijeh na lice...


Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Kada nam je neko posebno drag kažemo “Ti si moje sunce”. Tada želimo reći da je neko centar našeg univerzuma. Sunce je oduvijek bilo sinonim za pozitivne stvari, ono se povezuje sa dobrim raspoloženjem, sa osmijehom, sa lijepim šetnjama, ljetom, cvijećem i prirodom.

Sunce je apstraktni pojam, vidimo ga, osjećamo njegovu toplotu, a opet je tako daleko i neobično. Kakva je to “lopta koja grije”?

O suncu se često govori na logopedskom tretmanu. Kada je ljeto ono stalno sija, kada je zima krije se iza oblaka, sunce je gore, sunce je na nebu… Crtajući Sunce dijete uči da povlači linije u različitim smjerovima (od ili prema centru).

Sunce nam najviše znači kada opisujemo, odnosno definišemo pojam. Pametni i domišljati odgovori mališana nam često vrate osmijeh na lice… Iznenadićete se kako vješto pokušavaju da nadomjeste znanja koja im nedostaju, uz puno mašte.

Bilo da sa mališanima definišemo pojam sunca ili bilo koji drugi pojam, cilj je da dijete što samostalnije opiše traženi pojam koristeći sva znanja koja posjeduje.

Danas je Dan Sunca, izvora života, svjetlosti i toplote. Na današnji dan skrećemo pažnu o značaju očuvanja životne sredine i prirode koja nas okružuje, prirode u kojoj odrastaju naša djeca, piše Yumama.rs.