“Dječiji biseri” i roditeljske podvale: Ako kamion sa sladoledom svira muziku, to znači da je ostao bez sladoleda

"Smeđe krave danas ne rade pa imamo samo bijelo mlijeko. Čokoladno nemamo."


Anegdote, šale i smiješne fore mama i tata, neizostavan su dio svakog roditeljstva kao i odrastanja djeteta. Kada smo raspoloženi, zezamo se i ludiramo s klincima. Sa druge strane, govorimo im sitne neistine, gotovo svaki dan, i ne vidimo ništa strašno u tome.

Često se kao Platonovi kraljevi-filozofi služimo “plemenitim lažima” za dobrobit onih kojima ih plasiramo, kako bismo djecu zadržali na pravom putu, a i sami sebi olakšali proces vaspitanja. A time se i pravdamo, piše mamaklik.hr.

U nastavku pročitajte najinventivnije roditeljske podvale, “male laži” i smiješne fore mama i tata sa interneta. Možda nađete i neku naročito inspirativnu, koju ćete “servirati” svojim klincima:

 – Mama mi je doslovice isprala mozak kad sam bio klinac. Stavila je sve bombone u zdjelu i rekla da ih mogu jesti kad god poželim, a povrće je sakrila i rekla mi da ga jedem samo kao posebnu poslasticu nakon večere. Upalilo je. Kad sam imao šest godina, pitao sam da li mogu imati zdjelu brokolija za rođendan umjesto torte.

 – Rečeno mi je da svaka osoba dobija 10.000 riječi mjesečno. Ako ih izgovorite, ne možete fizički govoriti sve dok ne započne novi mjesec. Svaki put kad sam bio naročito pričljiv, tata bi rekao: “Sad pažljivo, misli o tome da već sada imaš iskorišteno više od 9.000 riječi” To bi me začepilo.

 – Roditelji su pričali mom jedinom bratu i meni da smo imali još jednog brata koji se pretvorio u GLJIVU, zato što se nije kupao. Čak su ga dodali i u porodični foto-album.

 – Ako kamion sa sladoledom svira muziku, to znači da je ostao bez sladoleda.

 – Kćerku smo nagovorili da jede ribu nazvavši je “Argentinska piletina”. To je dugo trajalo dok nije došla baka i zeznula stvar.

 – Mama mi je rekla da ću jedući špinat biti jak kao Popaj i da ću moći podići kuću. Pojeo bih nekoliko kašika, a onda trčao u dvorište da podignem kuću. Dok sam izbezumljeno gurao fasadu, ona je vikala – Pomjerila se! Pomjerila se! Brzo po još! – I ja bih trčao nazad da pojedem još špinata.

 – Rekla sam svojoj kćeri da će joj se, ako bi lagala, pojaviti crvena mrlja na sred čela. Znala sam kad laže jer bi rukom skrivala čelo.

 – Ako jedem zeleni grašak pretvoriću se u zelenog Power Rangera – NISAM SE PRETVORIO, MAMA!

– Želim te nositi, ali doktor je rekao da će ti noge prestati rasti ako ne hodaš.

– Ako ne čitate najmanje jednu knjigu sedmično, mozak će vam prestati rasti.

 – Smeđe krave danas ne rade pa imamo samo bijelo mlijeko. Čokoladno nemamo.

– Roditelji su mi rekli da ću, ako diram pupak, izduvati poput balona i letjeti po sobi.