Dječak preminuo nakon udisanja helijuma iz rođendanskog balona: Roditelji upozoravaju druge porodice…

Roditelji dječaka sada upozoravaju su druge porodice kako bi osigurali da ne dođe do sličnih tragedija.


Foto: Envato
Foto: Envato

Istraga je pokazala da uzrok smrti malenog Lukea Ramonea Harpera (8) iz Dublina fatalna povreda mozga koja je uslijedila nakon udisanja helijuma iz balona koji su mu kao poklon za rođendan kupili roditelji. Roditelji dječaka iz Dublina sada upozoravaju su druge porodice kako bi osigurali da ne dođe do sličnih tragedija.

Dječak je proglašen mrtav u bolnici u Dublinu 2. aprila prošle godine. Njegova majka Hilary rekla je na sudu da se Luke dan ranije igrao na spratu. Pronašla ga je na spratu kako leži licem prema zemlji, bez svijesti, dok je balon bio oko njegove glave. Tijelo njenog sina bilo je mlitavo nakon što je sklonila balon sa njegovog lica i izvela ga napolje na svjež vazduh. Nažalost, dječak je sutradan proglašen mrtvim.

Luk Ramon Harper / Foto: Privatna arhiva

Prema riječima roditelja, dječaku su uvijek kupovali balone sa helijumom za rođendan, ali nikada nije bilo nikakvog incidenta. Porodica vjeruje da je Luke vjerovatno probao ponovo da napuše balon, koji je sedmicu dana prije toga letio u njihovoj dnevnoj sobi.

Vjeruju da se tad onesvijestio, što je dovelo do tragičnog ishoda, prenosi Nova.rs. Obdukcija je otkrila da je Luke umro od posljedica nedostatka kiseonika u mozgu zbog srčanog zastoja koji je bio uzrokovan udisanjem helijuma iz djelimično napuhanog balona.