Dječak Denis Rahmanović za godinu dana pročitao 300 knjiga

Koliko ga čitanje zabavlja govori i činjenica da je neke knjige pročitao i po dva, tri puta.


Denis Rahmanović, učenik petog razreda Osnovne škole „Jovan Ristić” u Borči, osvojio priznanje Biblioteke grada Beograda „Čitalac godine.”

„Čitalac godine,” prestižno priznanje koje dodeljuje Biblioteka grada Beograda, uručeno je Denisu Rahmanoviću, dječaku koji je pročitao oko 300 naslova u protekloj godini. Na svečanosti povodom Dana Gradske biblioteke i njenog 90. rođendana, Denis je ponosno sjedio kao najmlađi nagrađeni.

Epidemija je uticala na život svih građana. Djeca su uglavnom pohađala nastavu online, imala su više slobodnog vremena, jedno vrijeme su provodila više vremena kod kuće pa je Denis odlučio da vrijeme provede uz kvalitetnu literaturu.

 – Mama i tata su mi čitali knjige za djecu, slikovnice, a kada sam krenuo u prvi razred nastavio sam da čitam sam. Naučio sam slova već sa pet godina i tada sam zavolio knjigu. U školi sam počeo da čitam lektiru. Branko Ćopić, Branislav Nušić, Uroš Petrović samo su neki od pisaca koje sam veoma rado čitao, započeo je priču mladi Denis Rahmanović.

Njegove prve pročitane knjige bile su o Džeronimu Stiltonu, mišu novinaru koji se upušta u razne avanture i rješava misterije, autora Elizabete Dami. Pored tri stotine pročitanih naslova samo u prošloj godini, Denis je bio fasciniran serijom knjiga Rika Riordana „Persi Džekson i bogovi Olimpa”.

– Oduševile su me još „Misija trio” Izabel Kanten, „Pet prijatelja” Inid Blajton, ali i knjige domaćih autora, naročito Nušićeve komedije, a poklonom Biblioteke grada u kom sam dobio dvije knjige i dva atlasa obogatio sam kućnu kolekciju, naveo je Denis.

Školarci u današnje vrijeme najčešće čitaju postove sa Facebooka, opise slika sa Instagrama, a kada dođe vrijeme za školsku lektiru, na internetu se traži štivo, po mogućnosti, u što kraćoj verziji. Prepričane knjige, recenzije sa interneta, Denisu nisu naročito interesantne. Ovaj dječak više voli šuštanje stranica pod prstima nego zvuk kliktanja miša na računaru.

Škola je rezervisana za zbirke pripovijetki, bajki, pjesme, priče… Ali, kada neko voli da čita, ne bira. Tako Denis s nestrpljenjem iščekuje časove srpskog jezika, a podrška mu ne manjka ni od nastavnice srpskog koju je odmah obavijestio o prestižnoj nagradi.

 – Jedva čekam da se vratim u školsku klupu. Ova onlajn nastava je pomalo naporna, mislim da bi se moji vršnjaci uglavnom složili sa mnom. Na nekoliko sajtova pratimo nastavu, a i lakše je kada nastavnik stoji ispred nas. Naročito nama petacima koji smo sada dobili nove predmete, objašnjava učenik petog razreda Osnovne škole „Jovan Ristić” u Borči.

Koliko ga čitanje zabavlja govori i činjenica da je neke knjige pročitao i po dva, tri puta. Naučnofantastični i avanturistički žanr mu za sada najviše prijaju. Nije isključeno da će, kako bude odrastao, više pažnje posvetiti nešto kompleksnijim sadržajima, uzimajući u obzir da voli književnost.

 – Knjige Dejvida Valijamsa mogu uvijek da čitam. I svaki naredni put je kao prvo čitanje. To su sadržaji koji nikada nisu dosadni, pored neizostavnog Džeronima Stiltona i jedne od mojih najdražih kad sam bio mlađi, „Kućica na drvetu od 13 spratova” od Endi Grifits, rekao je mladi ljubitelj knjige, piše politika.rs.

Mladi danas malo čitaju. Uz malo podsticaja, kod nekih se javlja zainteresovanost i ona možda preraste u veliku strast. Ovaj simpatični dječak ima povjerenja u knjigu i zna da ga nikada neće iznevjeriti, a ni on nju. Što je stariji, kaže on, sve će više čitati, razumjeti i uživati u literaturi.

  – Svjestan sam da djeca slabije čitaju. Ja to volim jer na taj način saznajem nove stvari koje nisam znao, doživljavam ono što se dešava junacima u knjigama, upuštam se u avanturu kao da sam dio priče. Imam nekoliko drugara koji vole da čitaju i sa njima često diskutujem o pročitanim knjigama, preporučujemo jedni drugima neke naslove. Ostali uglavnom više vole da igraju igrice, iskren je bio Denis.

Povodom Dana i obilježavanja devedesetogodišnjice Biblioteke grada, pored Denisove titule „Čitaoca godine” do 14 godina, dodijeljene su i nagrade „Marija Ilić Agapova” – za najboljeg bibliotekara grada Beograda, „Gligorije Vozarović” – za najboljeg izdavača, nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora, kao i Povelja za izuzetan doprinos.