Djeca Sarajeva poručila: Želimo živjeti u offline a ne u online svijetu

Veliki broj djece iz osnovnih i srednjih škola uzeo je učešće u paradi pod nazivom "Imamo pravo živjeti zdravo " koja je organizovana 21. novembra u sarajevskoj općini Novo Sarajevo povodom Međunarodnog dana dječijih prava, piše Anadolu Agency (AA).


FOTO: AA

Parada djece krenula je ispred Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajeva duž Vilsonovnovog šetališta gdje je transparentima i natpisima na majicama poslana poruka o promjenama koje djeca žele vidjeti u svojim lokalnim zajednicama a odnose se na zdravije okolnosti odrastanja.

Oni su formirali zahtjeve, ono što bi voljeli vidjeti u svom okruženju. Zakoni se odnose na bolje korištenje prostora, programa za mlade, neke od poruka su: Želimo da koristimo kapacitete koje imamo, želimo živjeti u offline a ne u online svijetu, želimo da se i naše odluke uvažavaju pri donošenju generalnih odluka i druge, kazala je Melita Husagić, koordinatorica udruženja koje je organiziralo paradu.

U svijetu se obilježava Međunarodni dan dječijih prava od 20. novembra 1989. godine, kada je Glavna skupština Ujedinjenih naroda (UN) usvojila Konvenciju o pravima djeteta.

Obilježavanje ovog dana za cilj ima senzibiliziranje javnosti za potrebu zaštite maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Djeca se najviše interesuju za zdravo odrastanje u okruženju te radionice koje će obilovati zabavnim sadržajima, kazala je Amela Kuloglija koja pohađa drugi razred Treće gimnazije u Sarajevu.

Djeca najviše pitaju zbog čega nema više igrališta, zašto nema dječijih edukativnih programa gdje se mogu družiti i učiti. To su neka njihova osnovna pitanja za koja se interesuju, dodala je Amela.

Prema njenim riječima, ona sa svojim vršnjacima radi u školama u okviru Udruženja za prevenciju ovisnosti.

Bili smo na dvije edukacije, o ljudskim i dječijim pravima i o ovisnostima. Imali smo edukacije za osnovnoškolce, pričamo im o onome šta je to dobro za djecu a šta nije. Drago nam je da je veliki broj omladine uključen u projekat, što se svi družimo i pomažemo zapravo djeci, poručila je.

(radiosarajevo.ba)