Djeca i tjelesna aktivnost: Koliko im je potrebno kretanja dnevno?

Kretanje i tjelesna aktivnost važni su za očuvanje zdravlja i djece i odraslih


little girl with bicycle
little girl with bicycle

Važno je da djeci usadite naviku bavljenja sportom još dok su mala pa će je zadržati cijeli život.

Otkad prohodaju, djeca se vole kretati, igraju se po kući, u vrtiću, u parku. No kako odrastaju, zbog školskih obaveza, manjka samopouzdanja, jer nisu uspješna u nekom sportu kao što su očekivala, polako odustaju od bavljenja tjelesnom aktivnošću.

Kako dijete potaknuti da se bavi sportom?

Ništa ne ide na silu. Dijete bi trebalo uživati u bavljenju sportom i steći naviku bavljenja tjelesnom aktivnošću za cijeli život. Neka djeca jednostavno nemaju u sebi takmičarski duh i sudjelovanje u timskim sportovima, gdje su izloženi stalnoj kritici ostale djece, samo na njih djeluje demotivirajuće. Stoga, dopustite djetetu da promijeni nekoliko sportova, dok ne pronađe okruženje u kojem će se osjećati prihvaćeno i ugodno.

Dijete ne bi trebalo biti preopterećeno slobodnim aktivnostima jer će se, baš kao i odrasli, početi osjećati frustrirano i više im nijedna aktivnost neće biti zabavna, a element zabave i druženja s vršnjacima vrlo je važan za uspostavljanje kontinuiteta u bavljenju nekom aktivnošću, pa tako i sportskom. Najbolje bi bilo da se tjelesna aktivnost uklopi u dnevnu rutinu. Ako se roditelji bave nekim sportom ili redovnim tjelesnom aktivnošću, djeci je to dodatna motivacija, dok zajedničke sportske aktivnosti samo su dodatni benefit, pišu roditelji.hr.

Koliko je potrebno tjelesne aktivnosti?

Kad je riječ o predškolskoj djeci, potrebno im je omogućiti da se aktivno igraju nekoliko puta dnevno, i to barem 60 minuta planirane tjelesne aktivnosti i 60 minuta nestrukturirane tjelesne aktivnosti (igranje), uz odmore svakih 15 minuta.

Sve do polaska u osnovnu školu djeci se ne preporučuje bavljenje specifičnim sportom, naime, u toj im je dobi smanjena fokusiranost, što može dovesti do raznih ozljeda, a neka od pravila mogu im biti teško razumljiva i prihvatljiva.

Za djecu predškolske dobi, važno je da svladaju osnovne motoričke vještine. Školarci bi trebali biti aktivni barem sat vremena dnevno, što uključuje već strukturiranu aktivnost, a nije naodmet još 60 minuta nestrukturirane aktivnosti, odnosno igre, što uključuje igranje na školskom igralištu (igre skrivača, lovice, igre loptom).

Što uzmite u obzir kod odabira tjelesne aktivnosti?

Bavljenje sportom pomaže djeci svladati neke osnovne motoričke vještine i socijalne vještine, uče se boljoj komunikaciji i timskom radu, ustrajnosti i rješavanju konflikta različite vrste. Pokazalo se da školska djeca koja se bave nekim sportom, kao izvanškolskom aktivnošću, pokazuju bolje rezultate u učenju, vjerovatno zbog toga što su prisiljeni bolje rasporediti svoje slobodno vrijeme i potruditi se iskoristiti vrijeme za učenje.

Kod izbora sporta, valja obratiti pozornost na to da treninzi sadrže tri osnovna elementa, koja su važna za djetetov pravilan rast i razvoj: da poboljšavaju djetetovu izdržljivost, jačaju mu i razvijaju mišiće te da mu omogućuju bolju fleksibilnost tijela.

Izdržljivost: za bolju izdržljivost važno je da sport uključuje aerobne tjelesne aktivnosti tokom kojih se ubrzava rad srca i disanje. Ako su aerobne vježbe redovne i traju određeni period, omogućavaju jačanje srca i dišnog sistema te bolju opskrbljenost tijela kisikom. Ovo je jako važno za pravilan rast i razvoj, posebno ako se ove aktivnosti izvode na svježem zraku. Aerobni sportovi su košarka, odbojka, rukomet, nogomet, ples, biciklizam, klizanje, rolanje, plivanje, tenis, trčanje.

Jačanje mišića ne mora značiti samo odlazak u teretanu. Može se samo dodati neko opterećenje tokom vježbanja, dok obični sklekovi ili trbušnjaci te čučnjevi jačaju mišiće i poboljšavaju njihov izgled.

Vježbe istezanja poboljšavaju fleksibilnost, omogućivši mišićima i zglobovima lako savijanje i kretanje. Obično posezanje za nekom stvari, doticanje poda dlanovima ili kolut naprijed može pomoći boljem istezanju pa možete djecu potaknuti da kroz igru ove vježbe izvode i kod kuće.

Redovna tjelesna aktivnost zajedno s pravilnom, uravnoteženom prehranom ključ je zdravog načina života, a djeci treba roditeljska pomoć u ostvarivanju tog cilja.

Roditelji:

  • omogućite djeci bavljenje različitim tjelesnim aktivnostima ili sportom koji su prilagođeni njihovom uzrastu
  • omogućite djeci svakodnevno igranje, trčanje, vožnju biciklom, a možete im se i pridružiti
  • uspostavite redovni raspored za tjelesnu aktivnost, sport ili aktivnu igru
  • neka bavljenje tjelesnom aktivnošću postane dnevna rutina
  • uvedite zdrave promjene u svoj život kako biste djeci dali dobar primjer
  • neka sport i tjelesna aktivnost budu zabavni!