Djeca i slušalice: Da li glasna muzika može oštetiti sluh?

Mnogi roditelji se zapitaju da li glasna muzika zaista može oštetiti sluh djeteta. Evo odgovora.


Foto: Envato
Foto: Envato

Djeca generalno mnogo vole da koriste slušalice i da omiljene pjesme ‘odvrnu do daske’. Nakon što to urade, obično slijedi ona roditeljska:

 – Gasi to prije nego što postaneš gluh.

Glasna muzika, ili pak neki drugi jaki zvuci mogu privremeno ili trajno oštetiti sluh.

Kod nekih ljudi dođe do takvog oštećenja da čuju dosta slabije od drugih, dok kod nekih može doći do potpunog gubitna čula sluha.

Privremeni gubitak sluha može da se dogodi nakon izlaganja jakim zvucima bilo koje dužine trajanja. Ukoliko dijete ima trenutni gubitak, nije u mogućnosti da čuje kao što je to moglo ranije. Ipak, to je privremeno i ne bi trebalo mnogo da se zabrinete. Obično se sluh vrati u normalu nakon dobrog sna. Ipak, to neka bude upozorenje za dijete da štiti svoje uši kako bi izbjeglo potpuni gubitak sluha!

Tinitus je još jedan problem koji se može javiti zbog slušanja glasne muzike. To je medicinski naziv za zujanje koje čujete u glavi. Iako se sluh vrati u normalu, prečesto slušanje glasne muzike može dovesti do dugotrajnih oštećenja.

Trajno oštećenje sluha se javlja ukoliko neko duži period sluša preglasne zvuke, recimo svakog dana. To znači da se sluh neće vratiti u normalno stanje. Upravo zato radnici sa bučnim mašinama koriste zaštitu za uši.

Slušanje muzike takođe moće dovesti do ovoga, naročito ako dijete koristi slušalice, prenosi Yumama.

Zato, kako biste sačuvali čulo sluha kod svoje djece, sugerišite im da bi trebalo da utišaju muziku, naročito kada koriste slušalice.