Direktorica škole u BiH u kojoj je poginulo dijete ne želi dati ostavku, roditelji potpisuju smjenu

Kao razloge za smjene navode smrt djeteta na času tjelesnog odgoja.


Stotinjak mještana Turbeta, uglavnom roditelja čija djece pohađaju tamošnju osnovnu školu, potpisalo je za sat vremena peticiju kojom traže smjenu Upravnog odbora i ravnateljice OŠ Turbe, kao i ministra obrazovanja Srednjobosanskog kanton (SBK) Bojana Domića.

Kao razloge za smjene navode smrt djeteta na času tjelesnog odgoja, nepoduzimanje mjera sigurnosti u dvorani OŠ Turbe i svim dvoranama za tjelesni odgoj u kantonu, neispravnost i neispitanost sportskih sprava i njihovu neusklađenost s propisanim standardima.

Tuga u BiH: Na školskom času gol pao na dječaka i usmrtio ga

 – Naš osnovni zahtjev je da se našoj djeci osigura sigurnost. Naša djeca u ovoj školi nemaju sigurnost. Krivi su svi. Škole u kantonu nikad nisu bile u gorem stanju. Pitanje je dana kad će se tragedija ponoviti u drugoj školi ako se ništa ne poduzme. Tražio sam hitni inspekcijski nadzor dvorane. Ako je ovo država u kojoj mi trebamo živjeti, ja sutra odoh iz nje, rekao je jedan od organizatora peticije Nermin Švraka.

Građani koji su potpisali peticiju kažu kako je i prije bilo ozljeda u istoj dvorani.

Daidža dječaka kojeg je usmrtio gol u školskoj sali: Poslali smo ga na čas tjelesnog, vratili su nam ga u tabutu

 – To se isto dogodilo kad je moj sin išao u školu, prije pet, šest godina. Amir Kozar je isto na tjelesnom, pao i slomio ruku. Djetetu je ruka bila u gipsu par mjeseci. U ovoj školi sala je uvijek bila katastrofa. Zar se ona nije trebala prekontrolirati, peti dan je to kako je škola počela, kazala je Šeherzada Čehić, majka tri bivša učenika spomenute škole.

 – Tu treba prvo domar prijaviti ako nešto nije u redu s podom, prozorima, pa obavijestiti nastavnika i direktora. Niko ništa ne poduzima, oni se samo bore da dobiju veći topli obrok, veće plaće, smatra Ekrem Peco, djed učenika koji pohađa školu, prenosi Hayat.