Dijete vam uporno odbija ići kod zubara? Pokušajte s ovim ‘trikovima’

Kako se postaviti kada dijete odbija ići kod zubara?


Sasvim je normalno da djeca imaju određenu doza straha od zubara. No, što učiniti kada već mjesecima ne možete s djetetom na pregled, jer već i na sam spomen zubara počne plakati i vrištati?

Jedan od najvećih dječjih strahova je odlazak ljekaru pa tako i zubaru, naročito ako je zapamtilo bolnu vakcinaciju ili ima iskustvo neke teže bolesti i nelagodnih pretraga tako da i sam spomen bolnice ili ljekara za njega predstavlja problem, piše roditelji.hr.

Uostalom, mnoge odrasle osobe upravo zbog nekog lošeg iskustva ili straha koji nisu nikada proradili imaju problema sa sjedanjem na zubarsku stolicu pa radije imaju karijes, kamenac ili neki drugi problem u usnoj šupljini nego da posjete stomatologa. No, kako se postaviti kada dijete odbija ići kod zubara? Treba li ga jednostavno strpati u automobil i odvesti do ordinacije te istrpjeti njegov plač i protivljenje ili pak posjetiti psihologa? Mi vam nudimo nekoliko savjeta…

Kako bi dijete imalo pozitivan odnos prema odlasku kod zubara, dobro je odvesti ga na prvi pregled i prije nego nastupe problemi. Dakle, učinite to nakon što mu niknu prvi zubići. Kada kasnije dođe na neki zahvat, tada mu to okruženje neće biti nepoznato i neće izazivati nelagodu.

Često se djeca boje ljekara upravo zato što ih roditelji straše njima i njihovim injekcijama. Isto tako, zna se dogoditi da pred djecom pričaju o svojim lošim iskustvima kod liječnika ili strahu od zubara pa mališanima ne preostaje drugo nego da steknu negativan stav i razviju strah. Dakle, recite koju pozitivnu o stomatologu – kako je dobar, kako je kod njega bilo lijepo…

Dobro je djecu kroz priču i igru upoznati, ako već niste bili kada su mu niknuli prvi zubići, za odlazak zubaru. Možete sami smisliti priču, igrati se stomatologa kod kuće, pronaći neki prigodan edukativan crtić na internetu ili nabaviti slikovnicu koja govori o odlasku kod zubara.

Zašto ne biste dijete poveli kod svoga stomatologa? Naravno, pod uslovom da se i sami ne bojite. Dobro je da vas vidi kako sjedate na zubarsku stolicu i kako bez straha (i suza) i vi prolazite to iskustvo.

Iako to možda nije vaš omiljeni pedagoški princip, dogovorite se s djetetom da će dobiti nagradu ako ode zubaru i pristane sjediti na stolcu dok se pregled ili zahvat ne završi. Bodrite dijete dok je u ordinaciji riječima i pohvalite ga za dobro ponašanje. I ne zaboravite ispuniti obećanje i dodijeliti mu nagradu.