Devet novogodišnjih odluka koje sve mame moraju donijeti

Pripremite popis malo drugačijih novogodišnjih odluka...


Novogodišnje odluke mnogi napišu još u decembru, kako bi se s njima moglo startati već prvog dana nove godine, dok neki svoju listu sastave u januaru.

Mnogi ih napišu, ali malo ko ih se uistinu i drži.

 – Manje ću jesti bijeli hljeb, počet ću vježbati, prestat ću pušiti, činit ću više dobrih djela… samo su neki od ciljeva koje si postavljamo da ih u stvari rijetko ili nikada ne bismo počeli izvršavati.

Možda je razlog taj jer se radi o mijenjanju dugogodišnjih navika, što budimo iskreni, nije ni malo lako. Zašto ove godine za promjenu ne bi odlučili nešto jednostavnije, što je lakše i vjerojatnije za ispuniti. Zašto ne bi donijeli odluke zbog kojih možda nećete biti mršaviji i ljepši, ali ćete svakako postati zadovoljniji, pišu djecjaposla.com.

Prestanite se uspoređivati

Ne trošite svoju energiju uzalud. Vaša djeca, vaša kuća, vaš auto, vaša putovanja, vaš posao, sve u vašem životu je vaše, nije od vaših prijatelja. Sve što imate u svom životu biste i trebali imati, a ono što imaju vaše komšije, prijatelji ili osobe na društvenim mrežama je ono što oni imaju. Naučite se radovati tuđem uspjehu, oduprite se ljubomori i zavisti te uživajte u vlastitim malim postignućima.

Nazovite svoje roditelje

Ako ste još uvijek blagoslovljeni sretnom činjenicom da su vam roditelji živi, uživajte u tome i nazovite ih češće od jednom mjesečno. Da, jednom mjesečno nije baš dovoljno. Da, vjerovatno ste zaposleni, bavite se svojim djetetom, želite imati i društveni život, oni vam prigovaraju i ponekad pričaju o stvarima koje vas baš i ne zanimaju te nikako ne žele naučiti pisati sms poruke…no svejedno ih nazovite.

Na kraju krajeva, oni su vas odgojili i zbog njih ste sad tu gdje jeste. Nemojte jednog dana požaliti zbog svih propuštenih poziva.

Vježbajte – ali ne samo svoje tijelo, već um

Ako se ne možete sjetiti zadnje dobre knjige koju ste pročitali, vrijeme je da se zaputite u zgradu zvanu knjižnica. Nemate vremena, reći ćete. Ma imate, jer ako vam vrijeme dozvoljava da nekoliko puta dnevno skrolate po stranicama društvenih mreža, onda sigurno imate vremena i za čitanje. Vaš mozak će vam biti zahvalan što ćete napokon pročitati nešto korisno, a usput, ima li što bolje od mirisa dobre knjige?

Nemojte se djeci truditi biti najbolja prijateljica

Ne moraju vas voljeti 24 sata u danu, nekad je u redu da se i ljute na vas, pa čak da vas i ne vole. Za pravo, ako tokom tinejdžerskih godina svoga djeteta više puta čujete “Mrzim te mama”, znat ćete da radite stvari kako treba.

Djeca, pogotovo tinejdžeri žude za granicama i zato ne oklijevajte da ih postavite. Neka budu čvrste i što češće izazovu kolutanje očima, tim bolje. Naime, vaša djeca trebaju uzor, a ne najbolju prijateljicu. Nju će naći u nekom drugom.

Budite bolja prijateljica

Posvetite više vremena svojim prijateljicama. Jake veze među ženama nužne su za vaše psihičko i emotivno zdravlje. Slušajte o njihovim uspjesima, slušajte ih kad prigovaraju, kad su sretne i kad su nesretne. Podijelite s njima svoja očekivanja i snove. Porodica je najvažnija, no prijateljstva ne bi trebalo zanemariti. Djeca će jednoga dana odseliti, naći svoj vlastiti put, no prijateljstva, ako su prava i ako ih zalijevate kao cvijeće, mogu potrajati zauvijek.

Odložite mobitel češće sa strane

Toliko je studija koje govore kako naše sve češće i posesivnije korištenje mobitela utječe na djecu. Ona osjećaju kako im ne dajemo dovoljno pažnje te kako nikad nismo u potpunosti usredotočeni samo na njih, već da jednim okom uvijek vrebamo što se događa na tom malom, neodoljivom ekranu.

Odlučite da je toga dosta. Jednostavno ga odložite, osim ako trebate obaviti normalan i smislen telefonski razgovor. Razgovor, ne kilometarsko dopisivanje preko vibera. Ubrzo ćete osjetiti pozitivne promjene.

Prestanite se stalno žaliti na nered

Nikada neće biti dovoljno čisto i možete se s tim pomiriti. Ili možete otići u prijevremenu mirovinu i posvetiti ostatak života tome da brišete svako zrno prašine i sklanjate svaku kockicu koja se nađe izvan svog mjesta boravišta.

Sudoper uvijek prepun prljavog suđa, košara za veš iz koje samo što ne eksplodira bomba košulja i slični prizori mogu biti frustrirajući, no trebate znati da će prvo postati još gore, prije nego postane bolje. No, kukanjem i stalnim prigovaranjem članovima svoje obitelji nećete postići ništa osim što ćete svima, pa i sebi podići tlak iznad gornje granice prihvatljivog.

Odlučite u novoj godini da ćete biti jedna od onih neurednih, ali uvijek dobro raspoloženih obitelji koje imaju vremena za zajedničke aktivnosti. Naime, istraživanja tvrde da su upravo takve, one najsretnije.

Naučite više šutjeti i manje odbrusiti

Ne dozvolite si brzo durenje i nepotrebno laku uvredljivost, živčane ispade i slično. Kada nekog slušate, ne žurite sa savjetima i nevažnim komentarima kada biste u stvari samo trebali slušati. Ako dobijete email koji vam se ne sviđa, neka vam prvi poriv ne bude bijesni odgovor u kojem ćete nekog izvrijeđati. Dajte si sat ili dva vremena da predahnete i razmislite o svemu.

Izrečene riječi ne možete više povući nazad i zato tri puta razmislite prije nego nekome servirate “što ga ide”. Naučite udahnuti, izdahnuti, napraviti kratku pauzu te tek onda govoriti. Ili, jednostavno nemojte govoriti. Naučite i šutjeti. Zadivit će vas činjenica što sve možete čuti kada šutite.

Budite više zahvalni na svemu što imate

Znate li da je zahvalnost mišić koji se nalazi u stanju vaše guma i kojeg nikada ne možete izvježbati dovoljno. Zato, vježbajte bez iznimke svaki dan. Pomislite tako što sve i koga sve imate u svom životu, umjesto vječnog kukanja zbog onoga što nemate i što si ne možete priuštiti. Ovo je najbolji lijek za borbu protiv zavisti i ljubomore. Jer kad mislite da drugi imaju više, uz samo malo razmišljanja o tome što imate vi, shvatit ćete da je to jako puno.