Deset zlatnih pravila za roditelje: Kako da djeca nauče da sama rade domaću zadaću?

Kako da djeca nauče da sama rade domaću zadaću?


Većina roditelja preuzima odgovornost za domaću zadaću svoje djece i to može biti jako zamorno. Kako da roditelji prestanu pomagati djeci oko zadaće.

Ovaj članak će vam dati neke korisne savjete, prenosi Mamaklik.com.

1. Nemojte im činiti medvjeđu uslugu

Roditelji ne bi trebali preuzimati odgovornost za školske obaveze svog djeteta. Mnogo je lakše razviti naviku učenja sa sedam godina, a ne sa 12.

Roditeljska uloga treba da bude u vidu podrške. Ako je zadatak previše komplikovan, roditelji mogu pomoći svom djetetu da shvati zadatak, ali to ne znači da će uraditi umjesto njega.

Pokažite djetetu kako pravilno spakovati knjige u ruksak i kako se pripremiti za rješavanje domaće zadaće, ali ne više od toga.

Ako provjeravate domaću zadaću i vidite pogrešku, neka vaše dijete to ispravi i ne otkrivajte gdje je pogriješili. Nakon nekog vremena, provjera domaće zadaće može se svesti na minimum kako bi se provjerilo je li domaća zadaća obavljena – ako se radi četiri vježbe, treba izvršiti četiri vježbe.

Dijete će praviti greške, ali to je jedini način da stekne odgovornost i da nauči lekciju. U tom slučaju njegove ocjene će biti realne a ne mjerilo vašeg znanja.