Deset godina PASCH inicijative u Bosni i Hercegovini

Promocijom 22 partnerske škole iz cijele Bosne i Hercegovine, u subotu, 3. novembra u sarajevskom Domu mladih bit će obilježeno deset godina inicijative “Škole: Partneri budućnosti” (PASCH) u Bosni i Hercegovini.


Inicijativa koja se širom svijeta realizira uz pokroviteljstvo Ureda za vanjske poslove SR Njemačke, a u BiH implementira u saradnji sa Goethe-Institutom, Centralom za školstvo u inostranstvu (ZfA), Njemačkom službom za akademsku razmjenu (DAAD) i Pedagoškom službom za razmjenu (PAD), u proteklih deset godina omogućila je brojnim učenicima i učenicama PASCH škola iz Bosne i Hercegovine učestvovanje u projektima, manifestacijama i učeničkim razmjenama širom svijeta i Njemačke.

– Kada smo prije deset godina pokrenuli ovu inicijativu koja je imala za cilj nastanak mreže škola koje se posebno vežu za Njemačku, nismo mogli ni slutiti da ćemo doći do brojke od 1800 partnerskih škola. Ponosimo se postignutim rezultatima, istakala je direktorica jezičkog odjela Goethe-Instituta u BiH, dr. Alexandra Mittler, te dodala da će pored prezentacije partnerskih škola, u ostatku programa koji će trajati od 12 do 22 sata biti organizovane i edukativne radionice za učenike i nastavnike te koncert bh. muzičara Frenkija.

– Svake godine 15 mladih putem Goethe-Instituta učestvuje na kursevima za mlade u Njemačkoj. Pored toga, nastavnici i nastavnice PASCH škola imaju mogućnost odlaska na seminare i usavršavanja u Njemačkoj, a svake godine volonteri iz Njemačke putem programa Kulturweit svojim prisustvom obogaćuju nastavni program u školama, navela je je Mittler.

U zadnjih 10 godina PASCH učenici i učenice kao i njihovi nastavnici i nastavnice napravili su mnogo velikih i grandioznih projekata kao što su literarna radionica “Federsammler” u kojoj mladi iz više zemalja rade zajedno, papirno pozorište “Papiertheater“ i mnogi drugi. Učenice i učenici PASCH škola će sa sigurnošću i sljedećih 10 godina dokazati koliko zabavan može biti njemački jezik i koliko uspješan se može biti kroz njemački i sa njemačkim.

Svi zainteresovani građani i građanke su dobro došli na prezentaciju škola, a ulaz na koncert Frenkija je slobodan uz flyer/ulaznicu koja se može dobiti u prostorijama Goethe-Instituta u ulici Maršala Tita 28, 4. sprat od 13:00 do 20:30.

(Školski.ba)