Dan ružičastih majica u Sarajevu: Prijavite vršnjačko nasilje roditeljima, nastavniku ili policiji

U Sarajevu je danas "Danom ružičastih majica" prvi put obilježen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja koji se na današnji dan svake godine obilježava u svijetu


Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Tim povodom je ispred sarajevske Katedrale Srca Isusovog u centru grada upriličena ulična kampanja “Stop nasilju u školama: Ti nisi sam/sama” s ciljem prevencije nasilja u osnovnim i srednjim školama u BiH.

Kampanja koja počinje danas u organizaciji je Udruženja za razvoj društva “Kap”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH.

Tema vršnjačkog nasilja u BiH je “tabu tema” o kojoj nerado govori cijelo društvo, istakla je glasnogovornica Udruženja Merima Spahić.

Tema vršnjačkog nasilja je tabu tema kao i mnoge druge koje su životno važne. Imam dvoje djece i nikada nijedno nije došlo kući i reklo da su obrađivali ovu temu u školi. Zanimljivo je da na nivou BiH ni na ijednom drugom nivou nemamo nikakav statistički podatak o vršnjačkom nasilju što govori o nebrizi društva o ovom problemu, rekla je Spahić.

Prema njenim riječima, u okviru kampanje, svim osnovnim i srednjim školama FBiH danas će biti dostavljen film “Ti nisi sam/ sama” koji je fokusiran na djecu koje su žrtve vršnjačkog nasilja, prenosi portal Klix.ba.

Film je informativno-edukativnog karaktera i slobodan je svim građanima i medijima za emitovanje. U njemu se obraćamo djeci koja su žrtve nasilja, problem je što djeca ne prijavljuju da su žrtve i pokušavamo ih animirati da to urade. Djeca očigledno ne vjeruju da će se nešto desiti ako prijave i zato je današnja poruka da djeca to učine: prijavite nasilje nekome, roditeljima, školi, policiji, nastavniku, bilo kojem autoritetu, istakla je Spahić dodajući kako slične akcije neće biti organizovane samo na dan obilježavanja Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja.

U planu je formiranje prvog SOS broja namijenjenog djeci gdje će moći prijaviti vršnjačko nasilje.

– Nećemo stati, danas počinje kampanja filmom, lecima i majicama. Nakon svega što ovdje kažemo postavlja se pitanje kome djeca mogu to sve prijaviti? Tu dolazimo na jednu barikadu. Zato najavljujem da ćemo mi tražiti pomoć za otvaranje prve SOS linije za pomoć djeci koja će biti na nivou BiH, zaključila je Spahić.

Posljednji slučaj smrti dječaka Mahira Rakovca u Sarajevu, koji je navodno počinio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja, alarmirao je bh. javnost da više govori o ovom problemu. Na to se osvrnula ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH Elvira Dilberović dodajući da je u planu zapošljavanje stručnog kadra u školama kantona FBiH kako bi se vršnjačko nasilje suzbilo.

– Nažalost, kao ministrica moram konstatirati da je ovaj slučaj ipak malo dinamičnije i življe inicirao da se rade promjene kada je u pitanju maloljetnička delinkvencija, ali i vršnjačko nasilje. Čini mi se da smo društvo koje na teškim traumama uvijek inicira buđenje savjesti. Mi smo nakon nesretnog događaja sa rahmetli Mahirom Rakovcem sedmicu nakon toga organizirali koordinaciju ministara, ali se nisu svi odazvali. Usvojili smo setove preporuka koji su obavezujući za kantone. Također smo u plan i program za 2016. godinu odvojili dio iz budžeta za prevenciju jer mislimo da se na tome treba raditi. Mogu nagovijestiti da su u povoju pregovori sa Federalnim zavodom za zapošljavanje prema čemu bi se inicirao desetomjesečni projekat gdje bi mi sufinansirali zapošljavanje oko 250 stručnih lica po kantonima, rekla je Dilberović.

(Klix.ba)