Da li je jedan sport najbolji za djecu?

Djeci je kretanje neophodno - ono je bitno kako za njihov fizički, tako i za mentalni razvoj. Organizovani sportovi kao što su košarka i vaterpolo, pomažu djeci da kanališu energiju, dok istovremeno grade fizičko zdravlje i uče se vještini timskog rada.


Osim što na zabavan i zdrav način omogućavaju djeci da budu aktivna, sportovi su važni jer uče djecu važnim lekcijama: ona uče kako da budu članovi tima, kako da komuniciraju sa saigračima, ali i odraslima, kako da se izbore sa stresnim situacijama ili sa greškama i neuspjesima.

Eksperti tvrde da nije pretjerano bitno kojim se sportom djeca bave, sve dok učestvuju. I nije dobro držati se samo jednog sporta. Djeca bi trebalo da isprobaju što više različitih sportova iz više razloga: ako ne probaju, ona neće znati šta im se najviše dopada. Također, različiti sportovi omogućit će djeci da razviju drugačije fizičke veštine i da budu fleksibilnija. Mijenjanje sportova će izložiti djecu sa raznovrsnim situacijama i ljudima. I za kraj, treniranje samo jednog sporta može izložiti djecu konstantnim povredama na istim mjestima, što nije slučaj kada se mijenjaju sportovi, piše Pulse.

Odabir vrste sporta za djecu je jako važna odluka za roditelje. Neka djeca više naginju timskim sportovima, dok određeni broj djece više preferira individualne sportove. Odabir sporta zavisi i od građe djeteta, a neka djeca će se radije baviti manje zahtjevnim sportovima dok nekoj više odgovaraju fizički zahtjevniji sportovi.

Dakle, kako roditelj može pomoći djetetu da odabere sport koji će biti u skladu sa njegovim potrebama i interesovanjima?

Glavni savjet za roditelje jeste da prate interesovanja svog djeteta i da zajedno sa djecom donesu krajnju odluku. Nije svako dijete predodređeno za takmičenja i vrhunske rezultate, ali u širokoj paleti sportova sigurno postoji bar jedan koji će odgovarati vašem djetetu.