Da li će BiH ostati bez nastavnika fizike, matematike, hemije…?

"Sve je to u nemogućnosti da se zaposle."


Foto: Envato
Foto: Envato

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu niko nije upisao filozofiju, matematiku i fiziku, dok je srpski jezik od 35 planiranih studenata upisao tek jedan.

Na Univerzitetu u Sarajevu, na pojedinim studijskim programima, takođe znatno manje upisanih nego prethodnih godina, bosanski jezik upisalo je oko 20 studenata, dok, na primjer, nastavničko usmjerenje za biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu nije upisao niti jedan student.

Prvi upisni rok na pomenutim fakultetima upalio je alarme.

 – Do sada to zbilja nije zabilježeno, govori Milanka Babić, profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu o činjenici da da će srpski jezik ove godine predavati samo jednom studentu, piše N1.

Iako ističe nadu da će se situacija promijeniti u naredna dva upisna roka, Babić pojašnjava da se već godinama unazad bilježi trend pada interesovanja studenata za usmjerenja poput filozofskog fakulteta.

Razlozi za to su brojni, analizirao je Babić u programu N1, no jedan dominira u glavama studenata – “vi kad odaberete zanimanje u prosvjeti – vi se ustvari osuđujete na doživotno siromaštvo”.

Razočarana situacijom jeste, no Babić ne gleda nužno sa obeshrabrenjem na rad sa jednim upisanim na srpski jezik.

 – Radit ćemo sa jednim studentom kao da ih je pedeset, može mu biti jako interesantno, poručuje.

Situacija sa jednim upisanim studentom na usmjerenje, poput spomenute, na Univerzitetu u Sarajevu se desila na odsjeku za perzijski jezik.

 – Sve je to u nemogućnosti da se zaposle, slaže se sa kolegicom Babić rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.