Cyberbullying je rijetko jedini uzrok tinejdžerskih samoubistava

Cyberbullying – korištenje interneta, mobitela ili drugih tehnologija za uznemiravanje ili zlostavljanje vršnjaka – često se u medijima povezuje sa samoubistvima tinejdžera. Međutim, novo istraživanje predstavljeno krajem oktobra na Konferenciji Američkog udruženja pedijatara (AAP) održanoj u New Orleansu, pokazuje da je stvarnost složenija. Većina tinejdžera koji počine samoubistvo žrtve su zlostavljanja i mobbinga i putem interneta i u školi, a mnoge od žrtava također pate od depresije.


U studiji “Cyberbullying i samoubistvo: retrospektivna analiza 41 slučaja”, istraživači su na internetu pretražili svjedočanstva mladih samoubica gdje se cyberbullying navodi kao faktor uzroka samoubistva. Potom su pretražili internetske medije i društvene mreže kako bi prikupili informacije o demografskim pokazateljima i samom događaju. Konačno, primijenjena je deskriptivna statistička analiza za procjenu stope duševnih bolesti, istovremenog postojanja drugih oblika nasilja te karakteristika elektronskih medija povezanih sa svakim od slučaja samoubistva.

Studija je identificirala 41 slučaj samoubistva (od čega 24 djevojke i 17 mladića u dobi od 13 do 18 godina) iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Australije. Prema istraživanju, 24% tinejdžera bili su žrtve homofobnog zlostavljanja, uključujući 12% tinejdžera identificiranih kao homoseksualci te drugih 12% tinejdžera koji su identificirani kao heteroseksualci ili nepoznate seksualne sklonosti.

Samoubistva su se najčešće događala u septembru (15%) i januaru (12%), iako je do ovih viših stopa moglo doći i slučajno. Incidencija samoubistava rasla je tokom vremena, te imamo 56% slučajeva u razdoblju od 2003 – 2010. godine, u odnosu na 44% u razdoblju od januara 2011. do aprila 2012. godine.

Sedamdeset i osam posto adolescenata koji su počinili samoubistvo bili su zlostavljani i u školi i putem interneta, a svega 17% je bilo zlostavljano samo putem interneta. Poremećaj raspoloženja bio je prisutan kod 32% tinejdžera, a simptomi depresije kod dodatnih 15%.

Cyberbullying se pojavljuje kao uzročnik u nekim samoubistvima, ali gotovo uvijek postoje i drugi faktori kao što su duševne bolesti ili izravno zlostavljanje, rekao je autor studije dr. John C. LeBlanc. – Cyberbullying se obično javlja u kontekstu redovitog nasilničkog ponašanja, dodao je

Cyberbullying se pojavljivao u raznim medijima te na društvenim mrežama, a posebno se na mrežama Formspring i Facebook pojavljuje u 21 slučaju. Tekstualne ili video poruke zabilježene su u 14 slučaja.

Određeni društveni mediji, time što službeno jamče anonimnost, mogu potaknuti cyberbullying. Teško je dokazati uzročno-posljedičnu vezu, ali vjerujem da nema pravog opravdanja za anonimnost, rekao je dr. LeBlanc.

(Znanost.geek.hr)