Četverogodišnji dječak sa Down sindromom u ulozi modela

U nizu mnogobrojnih pokazatelja da su i oboljela djeca, i dalje samo djeca, koja kroz vrijeme razviju vlastite sposobnosti nošenja s društvenim dešavanjima i životnim okolnostima, izdvaja se još jedan pozitivan primjer o dječaku iz Kenta koji razbija predrasude.


Riječ je o dječaku Riley Baxteru (4) koji zbog poteškoća u razvoju, s okolinom komunicira putem Makaton znakovnog jezika, što ga ne sprječava da gradi vlastitu karijeru još od malena i time razbija predrasude o oboljelima od Down sindroma. Rođen je u Kentu, Velikoj Britaniji i polako uplovaljava u vode modelinga, svojim snažnim šarmom dokazujući koliko zapravo može. Roditelji su ga nazvali ‘Smiley Riley’, jer naprosto oduševljava vedrinom koju veoma brzo širi i na ljude oko sebe.

Nazvali smo ga Smiley Riley još kada je bio jako mali, jer ljude čini vrlo sretnima. Kada vide njegov osmijeh, to im uljepša loš dan , rekao je njegov otac Stuart za Small Joys.

Dodao je da njegov sin ima prirodni šarm koji su prepoznali stručnjaci u modnoj industriji pa je potpisao ugovore za brendove poput Mothercarea, poznatog britanskog lanca trgovina s opremom za djecu.

Njegov otac se prisjetio koliko su bili zabrinuti kada su nakon njegovog rođenja čuli dijagnozu.

Plakao sam. Ne zato što bih ga manje volio, već zato što znam u kako okrutnom svijetu živimo i brinuo sam kako će se ponašati prema njemu. To je bilo prvo što mi je prošlo kroz glavu, ali očito su moje percepcije bile pogrešne, bio sam u krivu. Sada znam da je to bio strah od nepoznatog. Riley iz života izvlači ono najbolje. Sada se bavi modelingom i voli kameru. On uživa u svemu što radi i sve što radi, radi s osmijehom, a na snimanjima vole kada su djeca prirodna.

Nakon njegovog rođenja pronašli su grupe podrške, naučili znakovni jezik kako bi mogli s njime komunicirati jer je uglavnom neverbalan, a sada, kako kaže ponosni tata, ima takav repertoar znakova, nevjerojatan toliko da druga djeca uče od njega.

Riley je trenutno u stanju izgovoriti rečenice koje se sastoje od dvije riječi i uključuju ‘mama’ i ‘tata’. Zna brojati do deset i recitirati jedan dio abecede. Zbog vrlo slabih mišića dugo mu je trebalo da samostalno prohoda, do treće godine to nije mogao bez posebne hodalice. Brže se umara od ostale djece, ali ima jaku volju nastaviti hodati dalje. Vrlo je odlučan, kažu roditelji. U vrtiću ga djeca obožavaju, uvijek je u središtu njihove pažnje.

Jednom smo malo zakasnili na jednu dječju zabavu na kojoj je bilo 20-ak mališana. Bili su okupljeni oko žene odjevene u kostim vile, no kada su vidjeli Rileya, počeli su izvikivati njegovo ime i svi su pojurili prema njemu – kaže Stuart. On može sve što i druga djeca, samo mu treba više vremena i on više uživa u svemu, dodao je.

(STUDOMAT.ba)