Četiri životne lekcije kojima roditelji mogu naučiti djecu tokom pandemije

Stručnjaci za mentalno zdravlje tvrde da bi djeca mogla izaći iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa sa prilično snažnim životnim vještinama.


Tokom pandemije veliki broj ljudi izgubio je posao. Škole su bile zatvorene, a još uvijek ne rade punim kapacitetom nego sa ograničenim brojem učenika. Pri tome su mnoga odjeljenja podijeljena u dvije grupe, te su na taj način učenici razdvojeni od svojih prijatelja.

Roditelji i prosvjetni radnici zabrinuti su zbog trenutne situacije. Međutim, stručnjaci navode kako djeca sada mogu naučiti četiri važne životne lekcije, prenosi Huffpost.com.

Lekcija 1: Kako živjeti s neizvjesnošću

Za nekoliko mjeseci životi djece u potpunosti su promijenjeni. Niko od odraslih ne može im dati odgovore o tome kako ili kada će se sve ovo završiti, jer je neizvjesno. Ali naučiti živjeti s nelagodom i neizvjesnošću dio je procesa mentalnog razvoja, tvrdi pedijatrijski psiholog Nicholas Westers.

Umjesto da pokušate dati svom djetetu jasan odgovor o tome šta slijedi, budite iskreni u vezi s činjenicom da postoji puno toga što ne znamo. Ako kod kuće imate dijete predškolske dobi, objasnite im da ljekari rade na pronalaženju lijeka koji će nam pomoći i koji će omogućiti da se život vrati u normalu. Sa starijom djecom možete biti otvoreniji. Pitajte ih o tome šta misle da se događa u svijetu upravo sada, a zatim im kažite ono što vi znate.

Lekcija 2: Kako biti fleksibilan

Stručnjaci kažu da su djeca i tinejdžeri izuzetno otporni. Ovo je sjajna vijest za roditelje koji pomažu djeci da cijene svoje vlastite sposobnosti. Također navode kako roditelji jednostavno djeci (naravno, primjereno dobi) trebaju priznati kako se i oni osjećaju nelagodno ili su pod stresom zbog trenutne situacije.

Isto tako, kada ste u nekoj dilemi, pitajte djecu da vam kažu što misle. Možda je ovo sada prvi put da su roditelji promatrali procese razmišljanja i sposobnosti rješavanja problema svoje djece. Dajte im priliku da razmišljaju sami.

Lekcija 3: Više vannastavnih aktivnosti

Stručnjaci tvrde da je jako pozitivna stvar to što je mnogo starije djece željelo da nauči stvari za koje ranije nisu imali vremena. Jedni su počeli svirati neke instrumente, drugi su po prvi put pokušali kuhati.

Veoma je važno, navode stručnjaci, da vaše dijete sada shvati da ima vremena i prostora za druženje i aktivnosti i mimo škole. Razgovarajte s djetetom o tome što bi ono željelo raditi, a zatim ih podržite u tome. Razmislite o nekim jednostavnim stvarima koje možete raditi zajedno. Zatim im recite koliko ste sretni što provodite to vrijeme zajedno i koliko to cijenite.

Lekcija 4: Koliko je važna njihova uloga u porodici

Kad su svi članovi porodice zauzeti, vaše dijete može izgubiti osjećaj za “vlastitu ulogu” u domaćinstvu. Sada je pravo vrijeme da im pojasnite da je vaša porodica zapravo “tim” i da su djeca njegov veoma bitan dio.

Ako imate mališane kod kuće, zamolite ih da vam pomognu u čišćenju ili u drugim jednostavnim poslovima. Ako imate stariju djecu, sada je pravi trenutak da im date veću odgovornost u vezi kućnih poslova. Neka sami prave svoje obroke.