Brza hrana utiče na školski uspjeh djece

Brojna istraživanja su pokazala da se djeca koja redovno konzumiraju brzu hranu, češće bore s pretilosti u ranoj dobi te brojnim zdravstvenim problemima u kasnijem životu. No prema novom istraživanju, brza hrana negativno utiče i na školski uspjeh djece.


Pettycon / Pixabay

U istraživanju je sudjelovalo 11 740 osnovnoškolaca kojima su u petom razredu ispitane prehrambene navike te je primijećeno da samo 29 posto njih tokom sedmice prije ispitivanja nije konzumiralo brzu hranu. 51 posto ispitanika izjavilo je da je tokom sedmice brzu hranu jelo jednom do tri puta, a čak 20 posto barem četiri puta, prenosi kidsinfo.ba.

Ispitanici su još prošli i testove znanja i čitanja, koji su bili ponovljeni i tri godine kasnije, kada su bili u osmom razredu.

Rezultati su pokazali da su djeca koja su u petom razredu brzu hranu konzumirala najmanje četiri puta sedmično, u osmom razredu imala 20 posto niži rezultat testova znanja i čitanja, u usporedbi s onima koji brzu hranu nisu jeli. Osnovnoškolci koji su brzu hranu jeli jednom do tri puta sedmično, niži rezultat su pokazali jedino u testu iz matematike.

Ova povezanost učestale konzumacije brze hrane i slabijeg školskog uspjeha ostala je čvrsta čak i kada su u obzir uzeti mnogi eventualni ometajući faktori, poput obiteljskog socioekonomskog statusa i vremena provedenog pred TV-ekranima.

(Školski.ba)