Brojne manjkavosti zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH: “Zaključavaju djecu u četiri zida”

"Ovo što oni donose nije pomoć roditeljima, ovo je pomoć državi da se 'izvuče' za što manje para."


Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uskoro bi trebao usvojiti zakon o roditeljima njegovateljima u FBiH. Međutim, brojni roditelji smatraju da spomenuti zakon neće dobro utjecati na njih niti na osobe s invaliditetom.

Niz je razloga da to misle, a samo neki od njih je problematični uslov za dobijanje statusa njegovatelja – da osoba sa invaliditetom boravi maksimalno četiri sata u obrazovnim ustanovama te da status može dobiti jedan od roditelja čime se isključuju samohrane majke.

Prema novom zakonu o roditeljima njegovateljima koji treba da bude usvojen još u Domu naroda Parlamena FBiH planirano je da se jednom od roditelja osoba s invaliditetom može dodijeliti status roditelja njegovatelja, a na njegov račun bi se uplaćivala mjesečna naknada u iznosu od 405 KM uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Zašto je ovo problematično pojašnjava profesorica sociologije na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i majka autističnog dječaka Zlatiborka Popov-Momčinović.

 – Nije uvijek riječ o ‘klasičnoj’ porodici koju čine mama, tata i dijete. Nekada je to npr. samohrana majka. Nigdje nije definisano da li jedan roditelj ima bilo kakva prava, rekla je ona.

Vremensko ograničavanje i netransparentnost

Roditelj njegovatelj mora biti nezaposlen i prijavljen na evidenciju nadležne službe za zapošljavanje i to do njegove navršene 65. godine života.

Pravo na ovaj status se priznaje kada osoba s invaliditetom boravi manje od četiri sata dnevno u predškolskoj, obrazovnoj ili zdravstvenoj, te ustanovi socijalne zaštite ili kod drugog pružaoca usluga boravka.

 – U jednom članu se navodi kako dijete s invaliditetom mora u obrazovnoj boraviti manje od četiri sata, što je nedopustivo. Toj djeci je potrebno da se što je duže moguće socijalizuju. Zakon ima mnogo šupljina, kaže Popov-Momčinović.

Predsjednik Vijeća roditelja Zavoda “Mjedenica” Edo Čelebić naglašava da ovaj uslov iz zakona “zaključava roditelje i djecu među četiri zida za samo 405 KM”.

  – Ovo što oni donose nije pomoć roditeljima, ovo je pomoć državi da se ‘izvuče’ za što manje para, rekao je.

Čelebić je mišljenja da se država želi izboriti s njima za što manje para i da na to ne može pristati jer je to veoma uvredljivo za njegovu porodicu i ljude koje predstavlja, prenosi Klix.

 – Treba praviti novu državu. Ovo je apsolutno neprihvatljivo, ovo je dubioza. Tjeraju nas da budemo socijalni slučajevi. Riječ je o podvali protiv koje ćemo se boriti na sve načine, objašnjava.

Nisu svi jednaki

Popov-Momčinović misli kako je dodatni problem to što nije jasno odnosi li se zakon i na djecu s autizmom. Ona se nigdje ne spominju.

 – Došlo je do isključenja bitnih aspekata problema, kaže.

Govori kako je sve preuveličano u javnosti i da ovo nije revolucija koja će poboljšati status osoba s invaliditetom.

Roditelji nisu konsultovani, a zakon u proceduri

Naime, Prijedlog ovog zakona je zastupnik Irfan Čengić uputio u parlamentarnu proceduru prije dvije godine, a Zastupnički dom Parlamenta FBiH ga je prije dva dana usvojio.

Čelebić navodi i kako se Vlada FBiH o zakonu konsultovala samo sa Ines Kavalec, predsjednicom Udruženja “Dajte nam šansu”. Tvrdi da niko drugi nije bio pozvan da iskaže svoje mišljenje.

 – Već sam dobio informaciju da je ovo politički završeno i da će sigurno proći u Domu naroda. Sve ćemo učiniti da ide na apelaciju, nećemo dozvoliti da zakon uđe u primjenu. Vlada navodi kako je riješila problem, a niko ne objašnjava šta se dešava nakon toga, šta se dobija, odnosno gubi, kaže.

Ovaj Prijedlog zakona je danas uvršten i na dnevni red Doma naroda Federacije BiH nakon što ga je usvojio Predstavnički dom, a izbjegnuta je procedura rasprave o njemu prilikom uvrštavanja.