Broj učenika u BiH pada: U jednu školu nije upisan niti jedan učenik

Udžbenici za sve učenike u ovom dijelu BiH su besplatni.


Foto: Envato
Foto: Školski.ba / Envato

U školama na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Livanjskog i Srednjobosanskog kantona nastava je počela danas 05.09.2022., kao i za učenike osnovnih i srednjih škola u Posavskog kantona, kojima će se sedam dana poslije, 12. septembra, priključiti i učenici predškolskih i prvih razreda.

Uglavnom je zabilježen trend manje upisanog broja djece, osim u SBK gdje je ove godine upisano 100 prvačića više u odnosu na prošlu, iako je ukupan broj učenika i dalje u padu.

U Livanjskom kantonu u 2022/23. školskoj ukupno je upisano 342 učenika što je, prema izjavi ministrice nauke, obrazovanja, kulture i sporta Livanjskog kantona Gordane Nakić, 20 učenika manje nego u isto vrijeme prošle godine.

U prve razrede osnovnih škola na području Zapadnohercegovačkog kantona, prema nepotpunim podacima, upisano je ukupno 755 prvačića, što je nešto manje nego lani kada ih je upisano 772.

U HNK je pak upisano 1.776 prvačića, a resorni ministar Rašid Hadžović kaže kako u odnosu na proteklu godinu ne postoje značajna odstupanja kada je riječ o broju upisanih učenika u prvi razred. Ukupno je upisano 16.195 učenika u osnovnim školama te 1.723 učenika u prve razrede srednjih škola i ukupno 6.829 srednjoškolaca.

U Osnovnoj školi “Omer Maksumić” u Podveležju nije upisan nijedan učenik.

Svim učenicima od 1. do 9. razreda HNK, ZHK, LK i SBK osigurani su besplatni udžbenici. U Posavskom kantonu nisu svi učenici sjeli isti dan u klupe, te će se učenicima osnovnih i srednjih škola, sedmicu poslije, 12. septembra, priključiti i učenici predškolskih i prvih razreda.

Vlada Posavskog kantona će, kao i prethodnih godina, za sve učenike od 1. do 9. razreda, sufinansirati nabavku udžbenika u iznosu od 200 KM po učeniku, a Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Posavskog kantona u saradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja osiguralo je nabavku dijela besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 9. razreda iz socijalno ugroženih porodica.

Kad je u pitanju broj učenika u SBK, nastavljen je trend smanjenja njihovog broja, a ove godine uz iznimku prvačića.

Prema riječima ministra obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK Bojana Domića, ove godine upisano je 100 prvačića više u odnosu na prošlu, ali im je, kaže, ukupan broj učenika i dalje u padu.

– U osnovnim školama prošle godine imali smo oko 19.000 učenika, a ove godine taj broj je nešto veći od 18.000, rekao je.

Udžbenici za sve učenike tamošnjih osnovnih škola su također besplatni.