BiH: Učenici u klupama, a škola i dalje bez krova

Škola još nije uslovna za nastavu.


Foto: Oslobođenje

Učenici Osnovne škole Izačić, kojoj je vjetar prije desetak dana odnio krov, vratili su se na nastavu nakon sedmodnevne jesenske pauze. Međutim, njihova škola još nije uslovna za nastavu.

– Nastavni proces će biti drugačiji nego smo navikli, zbog nepredviđenih dešavanja. Usljed olujnog nevremena i velike štete koju smo pretrpjeli, u područnoj školi Izačić nastavni proces je nemoguć zbog neuslovnosti i straha za sigurnosti naših učenika i uposlenika. Zato je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a obezbijedilo besplatan prijevoz za sve učenike koji pohađaju nastavu u PŠ Izačić, naveli su iz uprave škole, uz detalje kako će jedna smjena učenika na nastavu ići u obližnju školu PŠ Vikići, dok će druga grupa nastavu imati u centralnoj školi Kamenica.

Vlada USK-a odobrila je 395.000 KM za rekonstrukciju i investiciono održavanje školskih objekata, uključujući hitnu dodjelu 181.000 KM za sanaciju objekta područne škole Izačić u Bihaću, oštećenog u olujnom nevremenu, piše Oslobođenje.

Ostala sredstva raspoređena su po školama OŠ “Suljo Mirvić” Bužim za zamjenu unutrašnje stolarije i rekonstrukciju školskog igrališta, JU OŠ Tržačka Raštela za rekonstrukciju školskog igrališta, OŠ 1. mart Vrnograč za sanaciju dimnjaka, OŠ Gornje Prekounje Ripač za sanaciju krova svlačionica oštećenog usljed olujnog nevremena, OŠ 25. novembar Velika Kladuša za drenažu školskog dvorišta, JU OŠ Pećigrad Cazin za sanaciju toaleta i OŠ Todorovska Slapnica Kladuša za rekonstrukciju fiskulturne sale.