BiH: Šta učenici jedu u školskim kuhinjama?

Projekt stručne analize pokazao šta učenici jedu u školskim kuhinjama?


Foto: Oslobodjenje.ba
Foto: Oslobodjenje.ba

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović posjetila je OŠ “Zajko Delić” koja je izabrana da učestvuje u projektu stručne analize procesa u školskim kuhinjama, kako bi se pristupilo sistemskom unapređenju ovog važnog segmenta odgoja i obrazovanja naših osnovaca.

– Želimo utvrditi da li primjenjujemo sve propisane sigurnosne aspekte koji podrazumijevaju pripremu i serviranje hrane za učenike osnovnih škola. Konceptu ishrane učenika pristupamo vrlo ozbiljno i on je sastavni dio reformskih procesa u ovoj oblasti. Ove analize i stručne studije pomoći će nam da dođemo do optimalnih rješenja u ovoj oblasti, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Dnevni obrok

Firma MCE-M Consulting & Engineering d. o. o. Sarajevo će na uzorku od deset osnovnih škola sa produženim boravkom i vlastitom kuhinjom za pripremu obroka za učenike, pripremiti stručnu analizu svih procesa, od prijema i čuvanja namirnica do pripreme i posluživanja hrane, i njihove usklađenosti sa zakonskim aktima i obavezama.

Također, na uzorku od pet osnovnih škola bez produženog boravka preporučit će se nekoliko mogućnosti bolje organizacije ishrane i posluživanja dnevnog obroka učenicima.

Izbor škola za provođenje analiza izvršen je na način da budu zastupljene sve općine u Kantonu Sarajevo, kao i na osnovu ukupnog broja učenika u školi.

Na osnovu pregleda i analize, predložit će se opcije za bolju organizaciju i optimizaciju procesa uspostave HACCP standarda u osnovnim školama, kao i prijedlog rješenja za trajno održavanje HACCP i minimalnih higijenskih i zdravstvenih uslova neophodnih za posluživanje zdrave i sigurne hrane koja je prilagođena nutritivnim potrebama učenika u osnovnim školama, te optimalnu organizaciju nabavke, transporta i čuvanja namirnica, piše Oslobodjenje.ba.

Higijena hrane

Realizacija HACCP sistema i njegovo redovno provođenje će omogućiti posluživanje zdravstveno ispravne hrane, kako sadašnjim tako i budućim korisnicima školskih kuhinja, koje imaju realizovan ovaj sistem.

– Na tržištima Evropske unije i Svjetske trgovinske organizacije HACCP sistem je postao obavezujući od 1. januara 2006. (Council Directive 93/43/EEC). Zakonska regulativa gotovo svih razvijenih zemalja obavezuje proizvođače hrane u tim zemljama da uvedu sistem HACCP. Donošenjem Pravilnika o higijeni hrane HACCP postaje obavezan sistem samokontrole za sve subjekte u BiH koji posluju sa hranom, istakla je ministrica Hota-Muminović.