BiH: Kako učenici uspijevaju nabaviti snus?

Korištenje “snusa" izaziva kancerogene bolesti, prije svega, usta i grla, a povećava i rizik za nastanak srčanih oboljenja.


U Bosni i Hercegovini sve je češća prodaja nikotinskih vrećica, poznatijih kao snus. Zabrinjava da su konzumenti i učenici srednjih, ali i osnovnih škola. Korištenje “snusa” izaziva kancerogene bolesti, prije svega, usta i grla, a povećava i rizik za nastanak srčanih oboljenja i moždanog udara. Jedna kutija snusa u prosjeku sadrži 60 miligrama nikotina, što odgovara nikotinu iz tri kutije cigareta.

Nikotinske vrećice različitih okusa, koje osim euforičnih, dovode i u stanja opijenosti, postale su veoma atraktivne i među učenicima srednjih škola u Tuzlanskom kantonu. Ovaj proizvod, poznatiji kao snus, dostupan je skoro na svakoj trafici, u tobacco shopu ili na benzinskoj pumpi.

 – Nastavnik na času na času ne zna da učenik to konzumira, ali ga vidi kako je uspavan, kako je letargičan, kako ne prati nastavu, govori Senija Mujkanović-Muftić, predsjednica Udruženja savjeta roditelja TK-a.

Šansa da učenici počnu koristiti nedozvoljene proizvode naročito je velika kada se škola nalazi u neposrednoj blizini puta, nema ograde, a školsko dvorište građani koriste kao šetnicu. Iz Elektrotehničke škole Tuzla ističu da su upoznati sa pojavom snusa, no nemaju saznanja da ga koriste njihovi učenici.

 – Mi imamo nultu toleranciju kada je u pitanju korištenje bilo čega što je nedozvoljeno, to naši učenici znaju i u tom slučaju mi djelujemo u skladu sa pravilnikom, ali oštro, navodi Mirnes Avdić, direktor JU MS Elektrotehnička škola Tuzla.

Skupština TK-a je u martu zadužila Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove TK da izvrši pojačane inspekcijske nadzore u objektima koji se nalaze u blizini škola, a u kojima je dostupan proizvod pod nazivom „snus“. No, iz inspekcija navode da od maja, kada je na snazi primjena novog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, do danas nisu zabilježili nepravilnosti.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove TK-a Selmin Karić ističe kako vrlo je teško utvrditi počinjenje tog prekršaja:

 – Inspektor bi trebao u tom momentu da se nađe u tom objektu, ako bi se desila ta prodaja.

 – Je li očekuju od nas roditelja da mi radimo njihov posao, da ulazimo, da provjeravamo, snimamo? Šta očekuju? Treba se sa snusom ozbiljno pozabaviti, to djeca konzumiraju na časovima, upozorava Mujkanović-Muftić.

Proizvod koji je zabranjen širom Evropske unije, u BiH je dostupan i najmlađima. No, za prodaju duhanskih proizvoda maloljetnim osobama predviđene su kazne u iznosu od dvije do pet hiljada maraka za pravna lica. Pitanje bez odgovora je kako učenici uspijevaju nabaviti snus, dok iz Uprave za inspekcije TK-a navode da nisu zabilježili nepravilnosti, piše Federalna.ba.