Bh. fizičari s Olimpijade iz Izraela se vraćaju s medaljom

Mladi fizičari iz Bosne i Hercgovine koji su predstavljali našu domovinu na 50. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja je održana u Tel Avivu u Izraelu od 7. jula do 15. jula kući se vraćaju sa bronzanom medaljom te dvije pohvale


Međunarodna olimpijada iz fizike je jedno od najpoznatijih svjetskih takmičenja učenika srednjih škola iz prirodnih nauka koja okuplja najbolje mlade fizičare iz čitavog svijeta. Na ovogodišnjoj olimpijadi je učestvovalo 78 država sa 366 učenika. Svaka država može sudjelovati sa maksimalno pet učenika. Učenici tokom osam dana koliko inače traje olimpijada takmiče se u rješavanju teorijskih i eksperimentalnih zadataka, prenosi radiosarajevo.ba.

Svaki test traje po pet sati, dok između izrade testova učenici i voditelji obilaze znamenitosti države domaćina, pojasnili su nam iz Društva fizičara u FBiH, udruženje koje organizuje pripreme učenika i odlazak na međunarodna takmičenja iz fizike.

Predstavnici naše države na 50. Međunarodnoj olimpijad iz fizike bili su Fahrudin Delić (Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo, IV razred), Muhamed Sokolović (Richmond Park College, Sarajevo, IV razred), Nola Šegalo (Richmond Park College, Sarajevo, IV razred), Dragan Marković (Gimnazija „Filip Višnjić”, Bijeljina, IV razred) i Alen Mrdović (Druga gimnazija, Sarajevo, IV razred), dok su voditelji tima bili Mirsad Tunja i Selver Pepić.

Dragan Marković je osvojio bronzanu medalju, dok su Muhamed Sokolović i Nola Šegalo osvojili pohvale.

Do sada su predstavnici Bosne i Hercegovine na međunarodnim olimpijadama iz fizike od 1996. godine od kada učestvujemo kako nezavisna država, osvojili pet srebrenih, osam bronzanih, te 32 pohvale.

Za razliku od sportskih takmičenja na kojima medalje dobijaju samo tri najbolja takmičara, medalje na olimpijadama iz znanja dodjeluju se na osnovu na osvojenih bodova, pa tako na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike oko 8-10% najboljih dobije zlatnu medalju, sljedećih 15% najboljih dobije srebrenu medalju, sljedećih 15% najboljih dobije bronzanu medalju, i sljedećih 15% najboljih dobije pohvalu, tako da nešto više od 50% učesnika olimpijade dobije neku vrstu priznanja za ostvareni uspjeh.

Najbolje rezultate na međunarodnoj olimpijadi po pravilu ostvaruju učenici iz azijskih država kao što su Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Tajvan, Singapur, dok od evropskih država najbolje rezultate postižu Rumunija i Rusija. Da bi se osvojila medalja neophodno je godinama se pripremati jer je konkurencija jaka, kazali su nam iz Društva fizičara u FBiH.

Učešće mladih fizičara na 50. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike finansijski su podržali Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Općina Stari Grad Sarajevo, Pedagoški zavod Republike Srpske, te Alma Kurtović.

(Školski.ba)