Anel i Omar su jedini učenici 9. razreda jedne osnovne škole u Sarajevu

Mnogima će zvučati nevjerovatno, ali jedna sarajevska osnovna škola u razredu ima samo dva učenika.


Foto: Klix.ba

Anel Milak i Omar Čomor jedini su učenici devetog razreda u Osnovnoj školi “Šip”.

Osnovna škola na Šipu otvorena je 1. novembra 2021. godine, a trenutno je pohađa svega 90 učenika. To je veoma mali broj u odnosu na ostale sarajevske osnovne škole koje imaju više stotina upisanih učenika.

S obzirom na to da je škola na Šipu počela raditi sredinom školske godine, to je utjecalo i na broj učenika. Iz ove škole se nadaju da će broj đaka biti veći od naredne školske godine.

Ekipa Klix.ba posjetila je ovu sarajevsku školu kako bi upoznala dječake koji idu u malobrojni deveti razred. Po dolasku u školu Anela i Omara zatekli smo u opuštenom razgovoru dok su se pripremali za čas matematike.

Jedan od dvojice učenika u devetom razredu – Anel – ističe da se brzo snašao u novoj školi te da mu mnogo ne nedostaju velika odjeljenja.

– Mislio sam da će biti prilično dosadno, ali je bolje nego što sam očekivao. Mislio sam da će na časovima biti prazno, pusto. Međutim, to nadoknadimo intenzivnim radom, a učenje završimo veoma brzo, kazao je.

Nastavnici u novoj školi su mnogo mlađi, kako kaže, bolje se razumiju i lakše uspostavljaju komunikaciju s njima.

 – Nastavnici su mnogo opušteniji jer smo samo nas dvojica. Puno je lakše nego u brojnijim odjeljenjima. Svi su fascinirani razredom sa samo dva učenika, jer se uglavnom svi susreću s brojnijim odjeljenjima. Znali smo da će nova škola imati manje učenika te zbog puno odgovaranja neki nisu željeli doći u ovu školu. I ja sam mislio da ćemo mnogo više odgovarati, ali više ocijena dobijemo na aktivnost nego što odgovaramo, kazao je.

Većina učenika posebno voli tjelesni odgoj, zbog druženja i različitih fizičkih aktivnosti. Dječaci naročito uživaju u grupnim sportovima, kao što su nogomet i košarka. Iako Anel i Omar ne mogu igrati grupne sportove na času tjelesnog odgoja, oni rade neke druge aktivnost, a često im se pridruži i nastavnik.

 – Svi se nastavnici uglavnom prilagođavaju nama, pa tako i nastavnik tjelesnog. Radimo vježbe, odbojku, dodajemo se loptom, čak se i nastavnik pridruži i igra s nama. Fino je vidjeti nastavnika na djelu, dodao je.

Omar Čomor također se brzo navikao na novu školu, iako je u staroj imao mnogo više drugova. Sada ih je dvojica, ali se tokom odmora druže i s učenicima iz drugih razreda.

 – U razredu smo samo nas dvojica, što je potpuno drukčija atmosfera. Iako se nismo znali prije dolaska u ovu školu, brzo smo postali dobri drugovi, kazao je.

Omar je ranije išao u Osnovnu školu “Musa Ćazim Ćatić”, gdje su razredi bili puno brojniji, što je utjecalo i na nastavnike.

 – U mojoj prijašnjoj školi u razredu je bilo po 28 učenika, to je potpuno drugačija atmosfera. Nastavnici su u takvom okruženju mnogo nervozniji, jer 28 djece pravi buku i galamu. Kad nas je dvojica potpuno je drugačije, kazao je dodajući da i kontrolni u ovakvom razredu izgledaju neobično.

On je dodao da mu, iako je stekao novo prijateljstvo s Anelom, ipak nedostaju drugovi iz njegove stare škole.

Nastavnica matematike Senada Zahiragić istakla je da se prvi put susrela s razredom u kojem su samo dva učenika.

 – U ovoj školi radim od početka februara. Ovo je prvi put da se susrećem s razredom sa samo dva učenika. Ranije sam radila u nekim sarajevskim školama, ali u svakoj su razredi brojniji. S obzirom na to da je ovo nova škola, odjeljenja su nam manja, ali je lakše raditi kada je manje učenika u razredu. Možemo se više posvetiti učenicima i uraditi više zadataka, kazala je.

Postoji nada da bi i u ovoj školskoj godini moglo doći do porasta broja učenika, kao i da bi ova dva dječaka uskoro mogla dobiti nove drugare. Kako su nam kazali, već su razgovarali s roditeljima koji su voljni svoju djecu upisati u deveti razred Osnovne škole “Šip”.