Alergija na sunce kod djece: Tipovi alergijskih reakcija, prevencija, njega i zaštita kože mališana

Pročitajte sve o reakcijama kože vaših mališana na sunce i načinu na koji trebate njegovati njihovu kožu.


Foto: Envato
Foto: Envato

Dječija koža, bebina pogotovo, je jako osjetljiva i sklona promjenama pod uticajem vanjskih faktora. U periodima izlaganja suncu treba je zaštititi prvo odjećom od pamučnih materijala, svijetlih boja a ako je izlažemo suncu upotrebom krema sa najvišim zaštitnim faktorima.

Potrebno je birati kreme za zaštitu od sunca sa što manje hemijskih sastojaka, bez PEG emulgatora, konzervansa i parfema.

Koliko znamo o zaštiti od sunca?

Pored toga, bebina kože je osjetljiva i tuširanjem i kupanjem se isušuje. Potrebno ju je njegovati hidrantnim losionima poslije kupanja.

Ukoliko je dijete sklono alergijama prije ljetnog perioda potrebno je posjetiti ljekara i raspitati se kako najbolje zaštititi kožu i ako je alergija u naglašenom obliku, kakvo liječenje je potrebno, piše Mamaklik.

Tipovi alergijskih reakcija

Blaga alergijska reakcija

Prvo izlaganje suncu može izazvati blagu alergijsku reakciju kad se odmah pojavljuju crvenilo, svrab, peckanje, osip, ali isto tako mogu se brzo ublažiti i povući. Dovoljno je staviti hladne obloge i skloniti se sa sunca i ovi simptomi će nestati. Ukoliko se ovo nastavi ili pogorša svakako je potrebno potražiti pomoć ljekara.

Polimorfna svjetlosna erupcija

Ova reakcija nastaje pri samom izlaganju suncu i veoma je česta. Karakterišu je crveni osip na mjestu izlaganja suncu. Nestaje nekoliko dana po prestanku izlaganja suncu, ali se postepenim sunčanjem smanjuje odnosno ublažavaju te reakcije.

Prurigo nodularis

Ova alergija se javlja i na izloženim i neizloženim dijelovima tijela. Karakteriše je veoma izražen svrab kože koja je pod čvorovima i izgleda kao zguljena. Liječenje je neophodno, a reakcija na lijekove obično je spora.

Hydroa vacciniforme

Ova alergija liči na boginje i ostavlja ožiljke na koži djeteta. Karakteriše je jako crvenilo kože sa mjehurićima po koži. Liječenje je takođe neophodno.

Koprivnjača ili solarna urtikarija

Ova alergija liči na opekotine. Karakterišu je crvenilo i osip a liječi se upotrebom lijekova po preporuci ljekara.

Fotoalergijska erupcija

Ova reakcija nastaje djelovanjem sunčeve svjetlosti i hemijskih sastojaka, svega onog što nanosimo na kožu. To mogu biti kreme, losioni, parfemi, šminka… Pojačano znojenje u ljetnim mjesecima pogoduje zatvaranju pora kože i nastanku milija ili bubuljica oivičenih crvenilom ali koje ne svrbe.

Reakcija kože pogodna je za razvoj ekcema i fleka koje se nekad mogu godinama zadržati na koži. Redovna higijena i pranje kože, kao i nošenje odjeće koja omogućava da koža “diše” doprinose tome da ne nastaju ovakve reakcije organizma. Ovo je karakteristično za dječiju kožu.

Potrebno je na pravilan način zaštititi kožu a kod pojave bilo kakve reakcije na sunce potražiti savjet ljekara.