Aktivnosti koje će utjecati na podizanje djetetovog samopouzdanja

Podizanje djetetova samopouzdanja nešto je na što roditelj može utjecati.


Kao roditelj imate značajan utjecaj na izgradnju djetetova samopouzdanja tako što ćete mu prepuštati da se nosi s izazovima i uči na svojim pogreškama. Vaša je uloga ponuditi smjernice, a ne biti smetnja, što bi značilo da ako se dijete “muči” s nečime, ne biste trebali odmah uskakati i nuditi rješenje. Dobra je alternativa postavljati djetetu pitanja koja će ga dovesti do rješenja problema, pišu djecjaposla.com.

Jeste li spremni? Isprobajte neke od ovih jednostavnih aktivnosti za podizanje djetetova samopouzdanja koje možete provesti i kod kuće.

Pakiranje za put

Kada krenete na iduće porodično putovanje ili izlet, predložite djetetu da samo spakuje svoje stvari. Naravno, nakon pakiranja ćete provjeriti sadržaj te ako nešto nedostaje, pitanjima potaknuti dijete da razmisli je li nešto zaboravilo. Na primjer:

 – Što misliš koliko će ti para čarapa trebati za pet dana puta? Nemojte kritizirati i prigovarati.

Izmislite recept

Pomozite djetetu da pogrešku vidi kao mogućnost učenja, a ne kao tragediju. Možete ih čak i potaknuti da blago činjenje pogrešaka tako što ćete predložiti da dijete samo osmisli neki jednostavni recept – npr. za palačinke.

Ako recept ne uspije iz prve, razmislite što bi se moglo promieniti/dodati i dajte djetetu da pokuša ponovo.

Napravite ljigavca

Samopouzdanje se gradi i ako dijete može drugima prezentirati svoje novo naučene vještine. Naučite da ga zadivi svoje prijatelje izradom ljigavca! (vi možete smisliti nešto drugo ako želite). Nađite neki jednostavan recept i isprobajte izradu nekoliko puta, a potom, kada vašeg mališana posjete prijatelji, neka im ponosno pokaže što zna i može!

Kućanski posao s namjerom

Kućanski posao može biti izvrstan način podizanja djetetova samopouzdanja jer mu daje osjećaj vrijednosti, koristi, samostalnosti. Neka to bude nešto kao briga za zalijevanje biljaka, šetnja psa ili metenje poda – bilo što što uključuje brigu za okolinu.

Dobar posao uvijek i pohvalite.

Napravi brod

Otvoreni izazov idealan je način za gradnju samopouzdanja. Izvadite nekoliko predmeta iz kanti za recikliranje – bocu, konzervu, tetrapak i izazovite dijete da od tih predmeta napravi vlastiti brod. Osigurajte ljepilo, trake, vrpce, sve što je potrebno za gradnju – i ništa drugo. Neka eksperimentiraju i sami smišljaju rješenje. Zatim testirajte dječije djelo u nekom jezeru, bazenčiću ili – kadi!

Izazov od više koraka

Razvijte djetetove povjerenje u vlastite kognitivne vještine tako što ćete mu dati izazov od više koraka. Zamolite ih da isplaniraju, pripreme te na kraju i posluže međuobrok (starijoj djeci čak možete zadati i jednostavan ručak!).

S ovim zadatkom vaš će mališan morati razmišljati o puno različitih stvari odjedanput: što poslužiti, kako pripremiti hranu i postaviti stol. Iako ima više koraka koje treba zadovoljiti i zahtijeva puno planiranja, otvoreni izazov vašem će djetetu pružiti puno dodatnog samopouzdanja.