5 životnih lekcija koje nas uči matematika

Učenici često matematiku opisuju kao tešku, dosadnu i bespotrebnu te si postavljaju vječito pitanje o potrebi matematike u svakodnevnom životu.


Simple child math calculation

Matematika igra važnu ulogu u stvarnom životu. Dijete treba imati dobre temelje iz matematike ako želi uspjeti u životu, a ako mu matematika nije jača strana, može doživjeti mnogo problema u školi i nakon nje.

Učenici s lošim matematičkim sposobnostima mogu doživjeti matematičke probleme kao veliku prepreku u školovanju, a to nosi i loše ocjene i naposljetku se može dalje razviti u anksioznost prema matematici.

Matematika nas uči nekoliko stvari:

1. Uči nas priznati kad nismo u pravu
Ukoliko neki zadatak ne uspijemo riješiti, svaki učitelj će nam reći: „Probaj ispočetka! Probaj na drugačiji način.“. Svaka greška koju napravimo rješavajući zadatak vodi nas na pravi put.

2. Uči nas koristiti precizne i ispravne riječi
Matematičari su precizni i jasni. Svaki termin ima preciznu i jasnu definiciju, a svaka brojka preciznu vrijednost. Naučene definicije iz matematike koristimo bez razmišljanja, dok kad nas neko pita šta je ljubav ili sreća potrebno nam je vrijeme za razmišljanje.

3. Matematika nas potiče na razmišljanje nekoliko koraka unaprijed
Rješavanje matematičkih problema je kao igranje šaha. Svaki pogrešan potez ima svoju posljedicu. Čak i najmanja pogreška može sve uništiti i postati prepreka, te izvor frustracije u rješavanju zadatka. Uči nas pažnji i odgovornosti.

4. Matematika nas potiče na vlastito razmišljanje i stvaranje ideja
Mnogo je definicija, pravila i aksioma za koje se smatralo da su ispravni, a zapravo nisu. To znači da ne treba slijepo vjerovati čak ni ljudima s najvećim autoritetom, bar dok ne provjerimo sami je li tako kako kažu. Znanstvenici to zovu “odgovorni skepticizam”, a matematika nas tome uči na odličan način.

5. Uči nas da nikad ne odustanemo
Ako ti ne riješiš zadatak, netko drugi će. Ali, zašto baš ti ne bi bio prvi?