15 stvari koje bi osmogodišnje dijete trebalo znati napraviti

Koje bi stvari osmogodišnje dijete trebalo znati napraviti?


Sjećate li se kada ste kao dijete učili osnovne životne vještine, poput pospremanja kreveta, slaganja rublja, kuhanja jaja…?

Zvuči prilično jednostavno no za razliku od nekad prije, danas roditelji djeci ostavljaju sve manje prostora da se sami uče, sve ih manje potiču, uče, i usmjeravaju, a sve više toga čine umjesto njih. Djeca trebaju naučiti te životne vještine i kao roditelji dužni ste ih usmjeriti, pišu djecjaposla.com.

Koje bi stvari osmogodišnje dijete trebalo znati napraviti?

Nemojte pretjerivati no kao što vaše dijete može samostalno baratati tabletom i računarom, jednako tako može složiti rublje, oprati čašu i pripremiti si osnovno jelo. Omogućite im da se razvijaju od malena u pravom smjeru, da čim prije postanu samostalna mala bića koja će vjerujte uživati u svim tim malim poslićima i koji će ih učiniti ponosnima i “velikima”.

Donosimo 15 stvari koje bi vaše dijete već s 8 godina trebalo početi raditi po kući:

 1. Nahraniti kuće ljubimce

Bilo da imate psa, mačku, hrčka, papigu ili ribice, vaše dijete s 8 godina može nahraniti kućnog ljubimca. Dijete ne treba voditi računa o tomu da kućni ljubimci dobiju redovne obroke no mogu paziti da imaju uvijek dovoljno svježe vode i mogu im dati dogovorenu količinu obroka kada im kažete.

2. Složiti odjeću

Počnite tako što ćete im govoriti da nakon presvlačenja odnesu prljavu odjeću u koš za rublje. Potom neka vam pomognu ubacivati veš u perilicu i sušilicu, a potom neka vam pomognu i oko slaganja odjeće. Nakon peglanja mogu vam pomoći i raspodijeliti odjeću, razvrstavati čarape i slično. Također u ovoj dobi već mogu sama brinuti o urednosti svog ormara.

3. Pripremiti stol za jelo i počistiti ga nakon jela

Dovoljno je da djeci kažete što je za ručak. Ona bi u ovoj dobi već samostalno mogla predvidjeti kakve tanjire treba staviti, koji pribor za jelo i ostalo što vam je potrebno za obrok. Nakon par uputa i savjeta, djeca će ovaj posao obavljati rado. Isto je i nakon jela. Pokažite im kako da očiste tanjure, tj. otpatke od ručka, gdje da slože prljavo suđe i kako da očiste stol. Osnovno je da ih naučite da paze da se tanjiri ne razbiju, da kod brisanja stola mrvice ne bacaju na pod već u tanjir ili dlan i da sve stave na svoje mjesto.

4. Oprati suđe

Niko ne traži da dijete s osam godina pere masne tave, ali svoju čašu, viljušku, kašiku i tanjir sigurno mogu oprati.

5. Služiti se osnovnim sredstvima za čišćenje po kući

Pobrisati stakleni stol ili prozor s krpom i sprejem za čišćenje, brisanje cipela, pranje poda… Za sve ove poslove treba određeno sredstvo. Pokažite djetetu koje je sredstvo za što i koliko ga se i kako koristi. Naravno da dijete morate imati pod nadzorom dok se služi detergentima no bolje je djecu odgovorno naučiti kako ih koristiti i za što nego ih pustiti da sami otkrivaju njihovu svrhu dok niste doma.

6. Očistiti wc

Dijete s 8 godina već je samostalno u školi, samo je i na rođendanima, u igraonici… Naučite ih da sami koriste toalet, ali i da ga počiste iza sebe s četkom.

7. Jednostavne vještine šivanja

Svako dijete u ovoj dobi može naučiti osnove šivenja. Postoje brojne igre šivenja kao nekadašnji gobleni za djecu koja ih uvode u ovu vještinu pa nema razloga zašto ih i sami ne bi podučili kako sašiti dugme, plišanu igračku i sl. Ovo također neka djeca rade u vašoj nazočnosti i uz vašu pomoć.

8. Služiti se metlom i lopaticom

Mnogi odrasli još uvijek nisu vješti s metlom i lopaticom, a uzrok je i u tomu što ih u mladosti nikada nisu koristili. Kupite djetetu manju metlu i lopaticu i pustite ih da se izvježbaju.

9. Pripremiti jednostavno jelo

Podučite djecu kako da pripreme smjesu za palačinke, kako da stave kuhati hrenovke ili jaja i kada su gotova, kako da pripreme pečena jaja, kako da pripreme sendviče, skuhaju kakao…

10. Naučiti kupovati namirnice

Dok su djeca mlada roditelji bi ih trebali voditi u trgovine s prehrambenim proizvodima i upoznati ih s postupkom kako se kupuje i što. Kako odabrati proizvode pazeći na rokove trajanja i kako platiti. Sljedeći važan korak koji dijete treba znati je kako napisati popis namirnica prije odlaska u trgovinu.

11. Zamotati poklone

Djeca često idu na rođendane pa ih potaknite da sami zamataju poklone za svoje prijatelje i da im sami izrađuju čestitke.

12. Koristiti čekić

Čekić može biti opasan za djecu ako s njim ne rukovode oprezno. Djeca trebaju imati čekić odgovarajuće veličine i roditelji ih trebaju naučiti kako ih trebaju držati i kako rukovati njime. Naučite ih kako mogu zakucati čavao.

13. Pospremiti sobu

Dijete bi trebalo znati pospremiti svoj krevet i već imati naviku da to učini bez nagovaranja.

14. Pogasiti uređaje i svjetla prije spavanja

Dijete treba znati da prije izlaska iz kuće ili odlaska na spavanje treba ugasiti uređaje i svjetla. Također, kada odlazite skupa naučite ih da provjere je li ugašen štednjak.

15. Previti rane osnovnom prvom pomoći

Ne može se očekivati da osmogodišnje dijete zna puno prve pomoći, ali trebali bi znati nekoliko osnova. Morali bi znati staviti flaster, zavoj, dezinficirati rane i nazvati broj 911.